ИСПУЊЕНИ СВИ УСЛОВИ ЗА БЕЗБЈЕДНУ ЗИМСКУ ТУРИСТИЧКУ СЕЗОНУ

814

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, који је предсједавао првој сједници Форума за безбједност Источног Сарајева, рекао је да је данас разговарано о резултатима који су постигнути након инсталисања система видео – надзора на подручју града, додајући да су ефекти задовољавајући и да је овај пројекат оправдао очекивања, кад је ријеч о превентивним, али репресивним мјерама.  

Вуковић је рекао да су све општине, осим општине Пале, која још дугује дио износа, испуниле своје обавезе у финансирању овог пројекта.

„Општина Пале дужна је да до краја ове године измири преостали износ средстава, јер је она једина општина која није у потпуности измирила своје обавезе. Информисани смо да ће та средства бити обезбијеђена ребалансом буџета ове локалне заједнице. Нешто више од 50 одсто вриједности пројекта финансирала је Градска управа, а преостали износ издвојиле су градске општине, с тим што су општине Трново и Источни Стари Град, као изразито неразвијене општине, биле ослобођене плаћања“, нагласио је Вуковић.

Вуковић је појаснио да ће сва опрема која је инсталисана на подручју локалних заједница прећи у власништво општина, које ће у наредном периоду регулисати односе са Полицијском управом Источно Сарајево.

„Информисани смо да су створени сви услови за безбједну зимску туристичку сезону, од децембра до марта, као и организацију догађаја на којима се очекује већи број туриста и гостију, као што су концерти музичких звијезда на Јахорини“, рекао је Вуковић, истичући да су припадници Полицијске управе Источно Сарајево врло успјешно обезбјеђивали и овогодишњи Зимски омладински олимпијски фестивал, током којег је у Источном Сарајеву боравило више хиљада учесника и гостију.

Разговарано је и о проблематици смјештаја и лијечења лица са менталним поремећајем из општине Источна Илиџа у ЈЗУ Специјална болница за психијатрију Соколац, односно, сарадњи институција, посебно општинских центара за социјални рад, са том здравственом установом.

„С обзиром на то да је ово проблематика која се тиче локалних заједница, јер је ријеч о лицима која могу представљати опасност и у безбједносном смислу, усвојили смо закључак да се прије доношења закона који ће регулисати ову област, а који је у процедури, обаве јавне расправе у које ће бити укључени центри за социјални рад и јавне здравствене установе, који ће дати своје приједлоге“, рекао је Вуковић.

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац рекао је да је чланове Форума за бјезједност Источног Сарајева информусао о безбједносној ситуацији на подручју града.

„Предстојећа зимска туристичка сезона веома је важна, са безбједносног аспекта, па смо чланове Форума упознали о свим активностима које, с тим у вези, проводи Полицијска управа Источно Сарајево. Веома смо задовољни сарадњом са локалним заједницама и активностима које Градска управа и општине спроводе кад је ријеч о улагању у безбједност грађана“, рекао је Шеховац.

Шеховац је додао да треба пронаћи начин да се постојећи систем видео – надзора унаприједи и догради у наредном периоду.

„Веома је добро што је овај Форум основан и што ћемо имати прилику да се састајемо, разговарамо и суочавамо се са бројним питањима и проблемима, које треба да заједнички рјешавамо“, закључио је Шеховац.

Сједници Форума за безбједност Источног Сарајева присуствовали су представници општина, јавних установа и институција на подручју града.