ИСТОЧНО САРАЈЕВО И ХЕРЦЕГ НОВИ ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ О САРАДЊИ

981

Град Источно Сарајево и Општина Херцег Нови сарађиваће у областима туризма, економије, културе, образовања, спорта и локалне политике, дефинисано је Споразумом о сарадњи и пријатељству који су потписали предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић и градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Катић је рекао да је овај споразум у духу онога што општина Херцег Нови ради годинама, а то је ширење веза и пријатељстава.

„Овим споразумом јачамо пријатељске и братске односе између града Источно Сарајево и општине Херцег Нови, на задовољство свих грађана. Ми нећемо бити пријатељи само на папиру, већ истински“, поручио је Катић.

Он је рекао да су представници Херцег Новог већ били у посјети Источном Сарајеву, гдје су размијенили искуства и договорили конкретне кораке за наставак сарадње.

Катић је истакао да је туризам јака веза између два града, имајући у виду да Источно Сарајево има Јахорину која је јак зимски центар, док је Херцег Нови препознат као љетна туристичка дестинација.

Најављено је да ће фокус партнерства бити међународни пројекти, култура, образовање и спорт.

Вуковић је оцијенио да је ово логичан слијед догађаја и примјер како се на најбољи могући начин могу одабрати партнери из двије сусједне земље.

„Мислим да за град Источно Сарајево у Црној Гори нема бољег партнера од Херцег Новог“, нагласио је Вуковић и захвалио свима који су допринијели да Споразум буде потписан.

Према његовим ријечима, Источном Сарајеву, као и Херцег Новом, туризам је најважнија привредна грана и основ развоја, али то није једина област у којој ће двије управе сарађивати.

„Видјели смо током ова два дана какве сте помаке учинили када је ријеч о довођењу инвестиција и ја вам на томе честитам. С друге стране, ми планирамо да сарадњу развијамо у другим сегментима друштвеног живота – спорту, култури, привреди, као и да размјењујемо искуства о питањима локалних заједница, које имамо и једни и други самостално и у односу на републичке власти“, рекао је Вуковић.

Као посебно плодну област за сарадњу он је навео образовање, изражавајући увјерење да је знање ресурс на коме треба да почива развој града.

Вуковић је навео да је крајња жеља да овај споразум буде крунисан братимљењем два града и додао да очекује да у блиској будућности одлука о томе буде у скупштинама Источног Сарајева и Херцег Новог, како би овјековјечили сарадњу за будућност.

 

/Срна/

прилог: ОСМ ТВ