ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИМА ВОДЕЋУ ПОЗИЦИЈУ У КУЛТУРНОЈ САРАДЊИ СА КИНОМ

1620

„Данас је за нас значајан дан, јер је ступио на снагу споразум о укидању виза између БиХ и Кине. Драго ми је што сам баш данас дошла у Источно Сарајево, како бисмо разговарали о јачању сарадње између овог града и Кине“, рекла је амбасадор Кине Чен Бо, након разговора са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем и представницима Градске управе.

Кинеска амбасадорка истакла је да ће, након ступања на снагу споразума о укидању виза, доћи до јачања сарадње у свим областима.

„Изразила сам жељу и спремност да помогнемо граду Источно Сарајево да квалитетно представи своје туристичке потенцијале, посебно, зимске ресурсе којима располаже“, рекла је амбасадор Кине.

Додала је да ће Амбасада Кине у БиХ помоћи граду Источно Сарајево да значајније учествује у механизму „Сарадња 16 плус 1“, који представља сарадњу Кине и 16 земаља централне и југоисточне Европе, у који је укључена и Босна и Херцеговина.

„Град Источно Сарајево даје значајан допринос развоју кинеске културе на овим просторима. Катедра за кинески језик на Универзитету у Источном Сарајеву представља свијетлу тачку у културној комуникацији између наших земаља, а надам се да ће се Источно Сарајево и даље налазити на водећој позицији кад је ријеч о сарадњи наших земаља у области културе“, нагласила је Чен Бо.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да постоји дугогодишња сарадња Источног Сарајева и НР Кине, нарочито сарадња Универзитета у источном Сарајеву и појединих универзитета из Кине.

„На Филозофском факултету већ неколоко година постоји катедра за кинески језик, а недавно је у ОШ „Свети Сава“ организована специјализована учионица за изучавање кинеског језика. Сада, ево, постоји и иницијатива за изучавање кинеског језика у средњим школама, у гимназији, а у наредном периоду договорићемо у којој школи на подручју града то можемо организовати“, ркао је Вуковић.

„Кина је једна од највећих свјетских сила и веома је важно да успоставимо сарадњу на свим нивоима, због чега је потребно и познавање кинеског језика“, рекао је Вуковић.

Вуковић каже да је највише ријечи на данашњем састанку било о сарадњи у области туризма, али и зимских спортова, за шта у Кини посљедњих година влада велико интересовање.

„У том смислу већ постоји иницијатива да се у оквиру механизма ’16 плус 1′ наредне године организује такмичење студената из земаља чланица, које би имало за циљ промоцију туристичких потенцијала Источног Сарајева и Сарајева. У наредном периоду разговараћемо са представницима ресорног министарства, ОЦ Јахорина и са градом Сарајево, да се усагласимо око тога да ли смо у могућности да  доведемо на ове просторе студенте, спортисте, такмичаре из неколико земаља и организујемо тако велики догађај“, истакао је Вуковић.