ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА КЊИЖЕВНИЦАМА КОЈЕ СУ ДОБИЛЕ НОБЕЛОВУ НАГРАДУ

1508

У Матичној библиотеци Источно Сарајево у току је поставка изложбе која је посвећена књижевницама које су добиле Нобелову награду, њих укупно тринаест.
Аутор изложбе и библиотекар Николина Брестовац изјавила је да је у прикупљању грађе за изложбу кренула од књижевних дјела ових ауторки које имају на располагању у Матичној библиотеци.

Изложбу је у континуитету припремала два мјесеца, а идеја је покренута у колективу, уз жељу да нешто ново понуде грађанима и да им то буде представљено на интересантан начин.

„Изложба садржи занимљиве податке из живота књижевница, приказан је њихов приступ књижевном раду, а обухваћено је 13 нобеловки. Интернет сам користила само у случају да нисам имала довољно података о некој ауторки, па сам налазила критичке осврте и нешто што би било интересантно да се уврсти у изложбу“, рекла је Брестовчева.

Она је истакла да су читалачкој публици у Матичној библиотеци доступна дјела нобеловки Нели Закс, Перл Бак, Селме Лагерлеф и других.

„Матична библиотека има од Грације Деледа само једно књижевно остварење, а то је дјело `Елијас Портолу`, а нешто ново у фонду је књига `Бекство` од Алис Манро“, рекла је Брестовчева и додала да је на њу посебан утисак оставила нобеловка Вислава Шимборска.

Ова млада дјевојка, којој је дијагностификована церебрална парализа због које се отежано креће и говори, према ријечима њених колега, особа је која се никад не предаје и не одустаје лако.

Вршилац дужности директора Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Трифковић истакла је да је за ту установу част што је Николина дио колектива, јер је ријеч о вриједној, марљивој дјевојци која свакодневно извршава своје обавезе и редовно долази на посао.

Николина Брестовац у Матичној библиотеци ради неколико година, а с обзиром на то да је дипломирани компаративиста и библиотекар, овдје је одрадила и приправнички.

Она каже да се љубав према књижевности родила још у основној школи. Иако је било одређених предрасуда према њој, никада није одустајала од снова и њена порука свима који су у сличној ситуацији јесте да је уз вољу, труд и рад све могуће.

Изложба посвећена књижевницама-нобеловкама биће отворена до 15. марта у холу Матичне библиотеке.

 

 

/Срна/