ЈАХОРИНА – ПРЕПОЗНАТЉИВ РЕГИОНАЛНИ ТУРИСТИЧКИ БРЕНД

1291

Министар туризма и трговине Републике Српске Предраг Глухаковић изјавио је данас да 7. „Јахорински пословни форум“, чији је организатор Економски факултет Пале, показује колико је Јахорина значајна као туристичка дестинација и препознатљив регионални туристичке бренд.
„Драго нам је да се у вријеме експанзије Јахорине ове зимске сезоне одржава и ова научна конеференција. Сигуран сам да ћемо добити квалитетне закључке и да ћемо ми оперативци – Влада Републике Српске и Министарство трговине и туризма – имати добру основу за даљи рад, посебно у области образовања јер су данас овдје са нама и студенти економских факултета“, рекао је Глухаковић новинарима.

Он сматра да јахорински форум заслужује да има, не само конференцијски, него и научни дио, јер је извјесно да наука и образовање, као и рад на терену, сигурно доносе резултате.

„Путем регионалних стратегија и регулационих и просторних планова, у образовном смислу имали смо много користи од досадашњих јахоринских сесија унутар пословног форума, тако да су струка и наука помогли интензивнији развој Јахорине која посједује све ресусрсе, погодности и могућности за врхунски туризам, а то је ова сезона и показала, укључујући `Трку познатих` и `Егзит фестивал 84`“, рекао је Глухаковић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изразио је задовољство радом Универзитета у Источном Сарајеви јер је то, како је истакао, једна од најважнијих институција на подручју града.

„Мислимо да је то разлог због чега смо једно од најпожељнијих мјеста за живот у овом дијелу Републике Српске, а то се посебно односи на младе, жељне знања и вољне да остану да живе и раде на овим просторима. Економски факултет заузима високо мјесто међу осталим факултетима и честитам му на досадашњим успјесима и резултатима, о чему свједочи и ова конференција“, навео је Вуковић.

Он каже да су у Источном Сарајеву обезбијеђени услови за нормалан живот, али да постоје проблеми у економији и покретању привреде, због чега очекују стручну и научну подршку и помоћ академске заједнице.

Вуковић је честитао Стеви Пашалићу избор за ректора Универзитета у Источном Сарајеву и Марку Ђоги на огромној енергији коју као вршилац дужности декана Економског факултета Пале улаже обављајући ту дужност.

Професор Економског факултета из Сплита Невен Шерић, један од уводничара конференције и стручњак за примијењени маркетинг у туризму, истакао је да је срећан што је у ову јахоринску причу укључен од самих почетака организовања ове конференције.

„Видим да се овдје једна млада високошколска установа фантастично развија и представља добар примјер на глобалном нивоу, и то заиста нешто значи. Ми смо мали универзитет, али смо по рејтингу престигли Загреб, а о томе се мало зна“, рекао је Шерић.

Он је поздравио сарадњу студената и универзитета у Источном Сарајеву и Сплиту, и изразио наду на ће она бити проширена и унапријеђена на универзитете у окружењу и региону.

„Туризам је заједничка прича региона, а тако нас гледа и Европа“, поручио је Шерић.

У хорелу „Термаг“ на Јахорини данас је отворена научна конференција „Јахорински пословни форум 2018“ на којој ће бити представљена 44 научна рада, уз учешће 90 учесника из Мађарске, Србије, Хрватске, Македоније, Црне Горе и БиХ.

 

 

/Срна/