„ЈАХОРИНА УЛТРА ТРЕЈЛ“ – ПРИЛИКА ДА СЕ ПРОМОВИШУ ТУРИСТИЧКИ КАПАЦИТЕТИ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

1504

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, у име Града Источно Сарајево, биће покровитељ овогодишњег такмичења Јахорина Ултра трејл, које ће од 27-29. јула бити одржано на стазама у природи на подручју Источног Сарајева и Сарајева.

„Са задовољством сам, у име града Источно Сарајево, покровитељ ове трке која представља значајан спортско-туристички и рекреативни догађај на подручју нашег града. Град Источно Сарајево, у сарадњи са Туристичком организацијом, помоћи ће организацију ове трке финансијски, али и организационо и промотивно“, рекао је Вуковић на данашњој конференцији за новинаре у Градској управи Источно Сарајево.

„Сматрамо да овај догађај спаја туризам и спорт, али и све оно што је важно као развојна шанса на подручју нашег града. Ултратрејл такмичењем повезују се наши капацитети на Јахорини, као главној туристичкој дестинацији, са Требевићем, Равном планином и Романијом. Овај догађај спојио је четири планине које су развојна шанса града Источно Сарајево“, рекао је Вуковић.

Вуковић каже да је претходних година велики број учесника овог такмичења из других земаља боравио у нашем граду, што је веома значајно, јер ће на тај начин бити промовисани сви туристички потенцијали, али и сам град Источно Сарајево.

„Град Источно Сарајево представиће се на најбољи могићи начин. Ово је пројекат који нас у области туризма и спорта спаја и са комшијама у Сарајеву. У претходном периоду заједнички смо организовали неке манифестације и договорили сарадњу у области туризма и спорта. Због тога, нико од нас нема штете, а сви имамо користи. Подржавамо идеју да старт неке трке, рецимо, буде на подручју Сарајева, а завршетак у Источном Сарајеву и обрнуто. Ово је нешто на чему сви можемо да профитирамо“, сматра Вуковић.

Директор Туристичке организације Источно Сарајево Игор Тошић рекао је да је туризам на овом подручју у успону, што потврђује повећан број туриста.

„Сматрамо да ће `Јахорина ултра трејл` бити саставни дио љетње туристичке понуде, с акцентом на Јахорини. Видјели смо да је ово и велика прилика да промовишемо сва наша природна богатства јер трка повезује четири планине“, рекао је Тошић.

Директор такмичења Сања Каваз рекла је да су у Планинарском друштву „Јаворина“ охрабрени подршком Града, Туристичке организације и новог менаџмента Олимпијског центра „Јахорина“, те да очекују да ће овогодишње такмичење „Јахорина ултра трејл“ премашити сва претходна.

„Имаћемо четири трке на стазама које су дуге 14, 34, 69 и 104 километра, које се одвијају између Источног Сарајева и Сарајева, стазама које повезују Јахорину са Равном планином, Романијом и Требевићем. Учесници су туристи који желе да виде планине и град, да уживају у природи, те гастро-понуди и другим активностима“, истакла је Кавазова.

Према њеним ријечима, овогодишња новина јесте мрежа блогера „Јахорина ултра трејла“, кроз коју желе да подстакну тркаче који раде у медијима да пренесу информације о трци, те емитују видео-материјале и фотографије.

„Желимо да покажемо све оно због чега би заљубљеници у природу и активности на отвореном требали да изаберу Сарајевско-романијску регију. Ове године све учеснике трке очекују бесплатни садржаји на Равној планини, у `Саниленду`, на Требевићу“, рекла је Сања Каваз.

Шеф продаје и маркетинга Олимпијског центра „Јахорина“ Драган Соколовић истакао је да је „Јахорина ултра трејл“ један од најзначајнијих пројеката у области туризма, који ће Олимпијски центар ове године значајно подржати.

„Олимпијски центар и хотел `Бистрица` ставиће знатан дио својих капацитета у функцију ове трке. Нудићемо промотивне цијене, обезбиједити панорамске вожње шестосједом за све учеснике. Хоћемо да ојачамо љетњу туристичку сезону, а томе ће много допринијети и ове активности“, каже Соколовић.

Маркетинг менаџер Ски-центра „Равна планина“ Борислава Пурковић рекла је да ће и на Равној планини бити представљена љетња туристичка понуда, те да ће њихов центар угостити десет блогера и координатора.