ЈУБИЛАРНИ ЛУТ ФЕСТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ПОД МОТОМ „АНИМА У СРЦУ“

1368

Двадесети Јубиларни међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут Фест“ одржаће се од 12 до 17 маја, 2019. године под мотом „Анима у срцу“. Мото фестивала слави љубав и велича луткарство, истичући значајан допринос фестивала развоју луткарства и луткарске умјетности у Републици српској и БиХ.

Како је истакла Александра Митрић – Штифанић, извршни продуцент фестивала,с обзиром на то, да се ове године  обиљежава велики фестивалски јубилеј, сви фестивалски програми ће својим квалитетом и концептом допринјети томе, како би се на најбољи начин прославило 20 година луткарства како у Источном Сарајеву, тако и у другим градовима Републике Српске.

“ На фестивалу ће учествовати 19 позоришта из 11 земаља: Србије, БиХ, Хрватске, Бугарске, Шпаније, Италије, Аустрије, Естоније, Белгије, Казахстана и Турске. Двадесети Лут фест ће показати зрелост, а уједно и свечарску атмосферу кроз коју ће се прославити овај јубилеј у Републици Спској. Овогодишња селекција фестивалских представа нас води кроз све етапе културног развоја човјека, од мита, бајке, преко фолклора до интелектуалних и апстрактних, кроз које треба да прође свако дијете на путу васпитања и одрастања“, истакла је Штифанић

Покровитељ 20. Лут феста је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, чиме је фестивал добио посебан значај. Генерални покровитељи су министарство просвјете и културе Републике Српске. Фестивал финансирају Град Источно Сарајево, општине Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Пале, Амбасада Аустрије у БиХ. Бронзани спонзори су Умјетничка ливница Јеремић, Београд, Спонзор фестивала је и Туристичка организација Града Источно Сарајево.

У име Града Источно Сарајево на данашњој прес конференцији обратио се Мирослав Лучић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево и истакао да је 20 година постојања оваквог фестивала у граду од великог значаја када је у питању промоција културе и умјетности намијењене најмлађим становницима Источног Сарајева.

„Ово је Јубилеј који треба да је на понос  Граду, јер је једна од најзначајнијих манифестација када је у питању промоција Источног Сарајева. Град и општине дали су максималну подршку  Лут фесту. Град фестивал подржава финансијски, а обезбиједиће и превоз за школску и предшколску  дјецу уколико школе и вртићи искажу потребу, а све како би фестивал био посјећен и успјешан“, истако је Лучић.

У оквиру фестивала планиран је богат пратећи програм, који ће ове године бити у знаку прославе јубилеја и великог луткарског карневала, истичући истражћивачки приступ у реализацији свих сегмената.

Двадесет година луткарства у Источном Сарајеву обиљежило је исто толико генерација нове младе позоришне публике , којој је усађена љубав према луткарству и позоришној умјетности. Фестивал је кроз луткарска остварења учио младе да његују љубав, поштују различитостии у својим срцима гаје чистоту душе и праве вриједности. Овогодишњи слављенички фестивал биће у духу свечаности  са идејом да се луткарство и луткарска умјетност слави широм Републике Српске.

 

 

/ИС радио/