КИНЕЗИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЗА ТУРИСТИЧКЕ ПОТЕНЦИЈАЛЕ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

1055

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је данас да Источно Сарајево и сарајевско-романијска регија располажу значајним туристичким потенцијалима, који су у посљедње вријеме интересантни и гостима из Кине. Вуковић је, приликом разговора са представницима кинеске Shenzhen OCT Group, чија се компанија бави искључиво туризмом и хотелијерством, истакао да је на овом подручју потребно осмислити регионални туристички производ који би био занимљив великом кинеском тржишту.

„Сматрамо да Јахорина и дестинације којима располажемо могу да буду атрактивне за кинеске туристе, али је неопходно осмислити већи, регионални, производ који би привукао већи број људи из иностранства, првенствено, Кине. У оквиру туристичког аранжмана требало би да, у сарадњи са туристичким организацијама и туристичким радницима из сусједних земаља, омогућимо и обилазак других дестинација, на мору, на планинама, у градовима у окружењу, што би, сигурни смо, привукло много више туриста у наше крајеве“, рекао је Вуковић.

Вуковић је госте из Кине упознао о историјату и организацији града Источно Сарајево, с посебним акцентом на туристичке потенцијале.

Директор Туристичке организације „Јахорина-Град Источно Сарајево“ Игор Тошић, који је дошао у пратњи кинеске делегације, истакао је да је Источно Сарајево у посљедње вријеме најпосјећенији град у Републици Српској, кад је ријеч о броју долазака и ноћења туриста.

„Јахорина, која је у експанзији, вјероватно је најинтересантнија гостима из региона и иностранства, али располажемо и другим дестинацијама и садржајима, као што су Равна планина, гдје је изграђена прва кабинска гондола на Балкану, Требевић-велико излетиште, Романија, Новакова пећина, пећина ‘Орловача’, те бројна изворишта и излетишта“, рекао је Тошић. Тошић каже да сви ови садржаји Источно Сарајево сврставају на прво мјесто у окружењу, по величини и разноврсности туристичке понуде.

Генерални директор Shenzhen OCT Group, Лиу Донлин, рекао је да је њихова компанија заступљена у 60 градова у Кини, те да запошљава 50.000 радника. Осим туризмом, баве се хотелијерством и сродним дјелатностима.

„Наша компанија изградила је велики водени парк у Шангају који годишње посјети пет милиона људи, а изградили смо и неколико тематских паркова у другим градовима, који су постали туристичке атракције“, рекао је Данлин, додајући да су заинтересовани да своју дјелатност прошире и на европско тржиште, на којем до сада нису радили.

Намјера кинеске делегације јесте да у септембру поново посјети ово подручје, када би, евентуално, могли да буду постигнути конкретни договори о сарадњи.

Данашњем састанку присуствовала је Весна Савић, представница Олимпијског центра Јахорина, која је гостима из Кине представила све садржаје које Јахорина нуди, како у зимском, тако и у љетном периоду, те инвестиције које су реализоване и планиране, кад је ријеч о обогаћивању туристичке понуде на овој планини.