ЛУЧИЋ: РЕКТОР УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ТРЕБА ДА БУДЕ НАШ СУГРАЂАНИН

1536

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је данас, гостујући у програму ИС радија, да би нови ректор Универзитета у Источном Сарајеву, који ће ускоро бити изабран, требало да буде професор који живи на подручју Источног Сарајева.

„Универзитет у Источном Сарајеву, уз Болницу ‘Србија’, једна од најважнијих институција на подручју града, због које се добар дио становништва задржао на овом подручју и која у значајној мјери доприноси развоју града. Свих ових година ректори су долазили из других градова, што није добро. Поштујем квалитет, знање и искуство који ти људи посједују, поштујем аутономију Универзитета, Закон о високом образовању, као и потребу других локалних заједница да имају своје суграђане на важним функцијама, али сви чланови Сената треба да размисле добро о томе ко треба да буде ректор на нашем универзитету наредне четири године“, рекао је Лучић.

„Не бих желио да моје ријечи буду погрешно протумачене, али мислим да износим мишљење већине наших грађана, па и људи који раде на Универзитету. Политичке разлоге треба оставити по страни. Не смијемо дозволити да се политика умијеша у избор ректора, односно, да немамо истинску аутономност Универзитета. Вјерујем да се то неће десити и да ће Универзитет у Источном Сарајеву коначно добити ректора који је наш суграђанин“, истакао је Лучић.

Лучић је за ИС радио нагласио да постоји веома добра сарадња Градске управе Источно Сарајево и представника УИС, као и свих факултета.

„Настојимо да помогнемо на различите начине, подржавамо финансијски организацију бројних домаћих и међународних манифестација, различите научне скупове, које факултети организују, јер смо свјесни тога да то доприноси развоју факултета и УИС у цјелини“, каже Лучић.

Лучић је нагласио да ће се Град Источно Сарајево и даље с посебном пажњом односити према УИС, јер је развој и опстанак УИС један од приоритета градске власти.

„Иако високо образовање није у директној надлежности локалне заједнице, живимо у симбиози са Универзитетом у Источном Сарајеву. Желимо да допринесемо стварању услова за долазак већег броја младих људи на ове просторе, односно, да анимирамо наше суграђане да уписују факултете на нашем универзитету и да своју будућност вежу за наш град“, рекао је Лучић.

Лучић је поновио да су представници Градске управе искрено заинтересовани за побољшање статуса УИС и свих факултета, да се залажу за интегрисани УИС, односно, да се противе сваком покушају измјештања факултета и студијских програма са подручја града Источно Сарајево.