ЛУЧИЋ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ КОНГРЕСА ЛОКАЛНИХ И РЕГИОНАЛНИХ ВЛАСТИ САВЈЕТА ЕВРОПЕ

1211

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић био је домаћин мониторинг делегацији Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе, која је данас посјетила Градску управу Источно Сарајево.

Лучић је госте из европских земаља упознао о функционисању Градске управе Источно Сарајево, те примјени закона, законских и подзаконских аката у локалној самоуправи.

„Рад јединица локалне самоуправе регулисан је законима, а усвајањем два нова закона прошле године; Закона о локалној самоуправи и Закона о службеницима и намјештеницима, омогућено је уклањање могућих блокада у функционисању општина и градова“, рекао је Лучић.

Лучић је истакао да више неће бити могуће блокирати рад локалних парламената на дужи период, као што је то био случај у појединим скупштинама општина које по неколико мјесеци или годину дана нису усвајале буџет.

„Скупштинске већине више неће моћи да, без одговорности, врше неуспјеле покушаје опозива начелника. Нови закон прописује да, уколико, након покренуте процедуре и расписаног референдума грађана, начелнику, ипак, не буде изгласано неповјерење, скупштина општине мора бити распуштена“, појаснио је Лучић, додајући да Град Источно Сарајево примијењује законе Републике Српске, а да Скупштина града усваја одређене одлуке из своје надлежности.

Предсједник Скупштине града нагласио је да су Источно Сарајево и Сарајево, односно Република Српска и Федерација БиХ, институционално одвојене средине, те поновио да сви представници власти у Републици Српској поштују ентитетске законе и противе се било каквом преносу надлежности на ниво Босне и Херцеговине.

„Имамо снагу и капацитет да, у оквиру Републике Српске, успјешно спроводимо и реализујемо све послове и задатке из своје надлежности. Сматрамо непотребним и непожељним било какве промјене у том смислу“, био је категоричан Лучић.

Чланови мониторинг делегације Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе, који су прије Источног Сарајева посјетили Град Сарајево, захвалили су Лучићу на гостопримству и, како су рекли, искреном, отвореном разговору.

Конгрес окупља све локалне и регионалне власти земаља чланица Савјета Европе, врши редован мониторинг демократије и примјене Европске повеље о локалној самоуправи у земљама чланицама Савјета Европе.

На основу дијалога са представницима националних и покрајинских органа, као и локалних самоуправа, мисија припрема Извјештај и препоруке о потребним реформама. Мониторинг комитет Конгреса одговоран је за примјену Европске повеље, као и институционални развој у европским регионима, припрему извјештаја о стању локалне и регионалне демократије у Европи.

Мониторинг група посљедњи пут је Босну и Херцеговину посјетила 2012. године. Данашњем састанку у Градској управи присуствовао је шеф кабинета градоначелника Огњен Југовић.