ЛУЧИЋ: СРПСКА ГАРДА ИЛИЏА ДАЛА НЕМЈЕРЉИВ ДОПРИНОС ОДБРАНИ СРПСКОГ НАРОДА

3394

У храму Светог Василија Острошког на Вељинама, у Источном Сарајеву, данас је служен парастос за погинуле припаднике Српске гарде Илиџа, елитне јединице Илиџанске бригаде Војске Републике Српске формиране прије 25 годинa.

Бивши замјеник командира Српске гарде Илиџа, Мирослав Лучић, рекао је да су се бивши припадници ове елитне јединице окупили данас да би сачували традицију Војске Републике Српске, али и сјећање на саборце који су дали животе за стварање Српске.

„Српска гарда Илиџа је јединица која је била у саставу илиџанске бригаде, основана је прије 25 година 1. октобра 1992. године, а сачињавали су је борци Илиџанске бригаде који су се показали као храбри момци,који су жељели да дају још већи допринос кроз борбу и одбрану Илиџе и њеног становништва. У тој борби, кроз нашу јединицу је прошло око 150 бораца, њих 19 је дало свој живот за Републику Српску, а неки борци су, нажалост, преминули и послије рата, од посљедица рањавања“, каже Лучић.

„Ми сваке године одржавамо овај парастос, како се никада не би заборавило шта су ти борци учинили за нас. Неки од тих њих су овдје, они који су и даље на територији Источног Сарајева. Нажалост, Дејтонски споразум нас је расуо по цијелом свијету, али и другови који нису физички присутни овдје, дају нам максималну подршку у обиљежавању овог помена“ додаје Лучић.

„Становници Источног Сарајева памте гардисте са Илиџе који су у најтежим тренуцима били уз њих, а ми смо и даље ту, да прије свега чувамо своје породице и народ, али, ако треба и Републику Српску“, наглашава Лучић.

 

Извор, фото и видео: katera.news