ЛУЧИЋ: ТРНОВО МОРА БИТИ ОПОМЕНА КОЈУ НИКАДА НЕ СМИЈЕМО ЗАБОРАВИТИ

625

Трново мора бити опомена српском народу коју никада не смијемо заборавити, а успомену на жртве страшног злочина морамо да чувамо у сјећању, јер нас зло, како се показало, увијек вреба, рекао је предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, додајући да је у Трново дошао да се поклони српским жртвама, новомученицима, који су страдали у страшним мукама које су им, како је истакао, нанијеле њихове комшије које никада нису одговарале за своја злодјела.

Лучић је рекао да и данас имамо прилику да видимо како се уништавају православна гробља, цркве и српске светиње, те подсјетио да је у Трнову 1992. године убијен и православни свештеник.

„Као бивши борац данас морам и да искажем незадовољство статусом борачких категорија становништва, јер ова држава није нашла за сходно да ни више од двије деценије након завршетка рата на одговарајући начин ријеши статус породица погинулих и ратних војних инвалида, а посебно демобилисаних бораца, од којих је чак 10.000 још на евиденцији бироа за запошљавање, док је више од 1.600 дјеце погинулих бораца незапослено“, нагласио је Лучић.

Лучић је рекао да је то срамота свих оних који се представљају заштитницима Републике Српске.

„Ових дана суочавамо се са масовним бунтом бораца, јер им ова држава, за коју су се борили, за коју су дали своју младост и дио живота, не узвраћа на прави начин. Подржавам њихова настојања да се изборе за своја права и желим да истрају у томе“, поручио је Лучић.

Лучић је нагласио да Република Српска неће имати будућност све док борци и борачке категорије буду гурнути у запећак, а неборци, позадинци и они који не знају шта се десило ни у Трнову ни на другим ратиштима, руководе, одређују законе и одлучују о статусима бораца.

„То више не може тако, то се мора мијењати, јер ће Република Српска, у супотном, замријети, чему свједочи и масовно исељавање становништва из општине Трново. Морамо сачувати све српске територије и становништво на тим територијама“, категоричан је Лучић.

Литургијом у Храму Светог Ђорђа, полагањем цвијећа код спомен обиљежја у Трнову и на Рогоју данас је обиљежено 28 година од стравичног злочина који су муслиманско-хрватске формације починиле над српским становништвом у том мјесту.

У нападу муслиманских формација на Трново у јулу 1992. године на најсвирепији начин убијена су 124 цивила, а тијела њих 11 још нису пронађена.

Међу настрадалима је било 48 жена и четворо дјеце, од којих је најмлађи Милун Тешановић имао само 15 мјесеци.

На велики православни празник Огњену Марију, који Срби обиљежавају 30. јула, звјерски је мучен и убијен свештеник трновског храма Недељко Поповић, а црква је запаљена.