MУЗИЧКА АКАДЕМИЈА – БИСЕР ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

961

Музичка академија у Источном Сарајеву једна је од најпризнатијих образовних установа у региону, а изњедрила је бројне умјетнике, врсне музичаре, педагоге и респектабилан наставни кадар. С правом је многи сматрају бисером високог образовања у Источном Сарајеву, али и шире.

Декан Музичке академије, Маја Жужа, поносно истиче да су студенти ове академије освојили мноштво награда на престижним регионалним, европским, али и свјетским такмичењима, те да су изузетно цијењени у свијету умјетности и музике.

Музичка академија је расла и развијала се током 28 година

„Изузетно сам поносна на сваки детаљ који се тиче рада и развоја Музичке академије, као и на подршку наших колега са других факултета Универзитета у Источном Сарајеву, али и локалне заједнице која нас несебично подржава и прати наш развојни пут свих ових 28 година“, рекла је Жужа и додала да јој посебно задовољство причињава то што је Музичка академија, након скоро три деценије преданог рада, завриједила епитет „бисера“ међу високообразовним установама.

Декан каже да је ова академија током протеклих година порасла у смислу броја смјерова на студијским програмима те да данас функционишу два студијска програма; вокално-инструментални са осам смјерова (клавир, соло пјевање, хармоника, виолина, виола, виолончело, гитара и флаута) и музичко-педагошко-теоријски, који има општу музичку педагогију, црквену музику и појање, при којем функционише и Камерни хор Музичке академије, на који су изузетно поносни, а од ове академске године поново је активиран смјер за композицију.

„Ове године смо већ на првом уписном року имали изузетну заинтересованост студената, ријеч је о 32 кандидата, што нисмо имали годинама уназад, а примамо и бројне позиве кандидата који се интересују за септембарски уписни рок“, каже Жужа.

Маја Жужа сматра да је и то један од показатеља да је Музичка академија препозната и призната, не само од локалне стручне јавности, него и шире, као факултет са изузетно стручним кадром од којег може много да се научи, али и стекну значајни бенефити за будућност.

„На Музичкој академији имамо већи број домаћих професора, од којих су многи своје образовање на основним и магистарским студијама и огромно знање стекли у Русији, а постоји и значајан број људи који су своје цјелокупно школовање завршили управо на овој академији“, нагласила је Жужа.

Више од 1.000 награда на престижним европским и свјетским такмичењима

Студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву освојили су бројне награде на фестивалима и такмичењима у земљи и иностранству. Довољно је рећи да су студенти солистичких смјерова са Вокално-инструменталног студијског програма освојили више од 1.000 награда.

„Кад је ријеч о томе, предњачи смјер за хармонику, гдје студенти само на годишњем нивоу освоје око 50 награда на различитим манифестацијама, свјетским трофејима и куповима. Ове године, наш студент Едвин Халиловић освојио је треће мјесто на свјетском купу, док је пето мјесто заузео студент Вехбија Хоџић, а ту је и мноштво првих и лауреатских награда које наши студенти освајају широм свијета“, поносно истиче Маја Жужа.

Жужа наглашава да се академија, чији је руководилац, може похвалити и великим ансамблима по којим су препознатљиви.

„Камерни хор за црквену музику и појање, под руководством Рада Радовића, вишеструко је награђивани хор, који његује нашу духовну, православну традицију, а ове године одржали су низ концерата. Имамо и оркестар хармоника, под руководством диригента Дражана Косорића, који је ове године имао сјајне, запажене наступе на свечаностима поводом Дана Универзитета, али и на отварању фестивала Акоредеон арт плус, гдје су доживјели невјероватне овације публике“, каже декан.

Жужа истиче да у посљедње двије године функционишу оркестар и велики, академски хор Музичке академије, под руководством гостујућег професора са Музичке академије из Новог Сада, доктора умјетности Жељке Милановић, која је, како каже, својим несебичним радом направила невјероватне резултате.

„Тај рад је ове године крунисан са два велика концерта поводом Свјетског дана музике, један је одржан у згради академије, а други у цркви светог Анте на Бистрику, у Сарајеву, гдје је у дивној атмосфери изведена Хајднова Миса, захтјевно, велико вокално-инструментално дјело, у којем је публика истински уживала“, навела је Жужа.

Захваљујући свему наведеном, професорима и студентима Музичке академије непрестано стижу понуде за гостовања и наступе на различитим домаћим и регионалним манифестацијама, и у том смислу је, како каже Жужа, ове године направљен примјетан искорак.

На Музичкој академији у Источном Сарајеву школује се око 200 студената из Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе, као и једна студенткиња из Русије.

С обзиром на велико интересовање студената из Русије и Украјине, на Музичкој академији у Источном Сарајеву размишљају о изради елабората о отварању студијског програма на руском језику, у чему ће, уколико идеја буде реализована, бити пионири на подручју Балкана.

/Град Источно Сарајево/