НА ЈАХОРИНИ ПУШТЕН У РАД СИСТЕМ ВЈЕШТАЧКОГ ОСЊЕЖАВАЊА – СНИЈЕГ И СКИЈАЊЕ ЗАГАРАНТОВАНИ 120 ДАНА

1165

На Јахорини је пуштен у рад систем вјештачког осњежавања. Пуштањем у рад овог система, Јахорина ће постати планина на којој су снијег и скијање загарантовани, а овим ће планина први пут у историји обезбиједити 120 дана скијања.

Систем је у рад пустио министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић.
Глухаковић је рекао да послије 35 година на Јахорини могу свим туристима да гарантују снијег и скијање, те да се Јахорина сада сврстава у ред модерних, свјетских ски центара.

Директор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан Љевнаић рекао је да су систем за вјештачко осњежавање и мобилни топови за осњежавање тренутно „број један“ у свијету. „Од овог система зависи да ли ће радити хотели, угоститељи, ски школе, да ли ће долазити нови инвеститори и да ли ће се продавати домаћи производи“, рекао је Љевнаић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да систем за осњежавање уз ски стазе по фис стандардима гарантују и да ће Јахорина, односно Источно Сарајево, бити достојан домаћин Олимпијаде младих у фебруару сљедеће године.

„За то тамичење био нам је потребан вјештачки снијег, као сигурност да ћемо од 9. до 16. фебруара имати одличне услове, како од нас то очекују европске земље. Знамо да се до сада пријавило 47 земаља и више од 1.000 такмичара“, рекао је Вуковић.