НА ПОДРУЧЈУ ГРАДА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ ВИРУСОМ КОРОНА

996

На подручју града Источно Сарајево нема заражених вирусом корона, двије особе су на посматрању у просторијама за изолацију Болнице „Србија“, док су четири у кућној изолацији, рекао је данас градоначелник Ненад Вуковић и истакао да је ово позитиван резултат досадашњих мјера.

На састанку су договорене препоруке да институције раде несметано осмочасовно радно вријеме, али са 50 одсто мање запослених.

„Циљ одредбе је да се смањи број људи у затвореном простору. Апелујемо да грађани не иду овјеравати неку потврду данас, уколико није нешто што се баш мора“, рекао је Вуковић након састанка којем су присуствовали начелници општина у саставу града Источно Сарајево, директори домова здравља, директор Болнице „Србија“, те представници Института за јавно здравље Републике Српске.

Он је истакао да ће послије подне бити донесена одлука о усаглашености радног времена угоститељских објеката, тржних центара и пекара.

„Општине су у претходном периоду доносиле одређене одлуке, свака за себе. Кориговано је радно вријеме у складу са ситуацијом која се мијења из часа у час. Данас смо покушали да се договоримо да имамо исто радно вријеме на подручју цијелог града, да бисмо смањили кретање људи. Да нам се не деси да у једној општини имамо краће радно вријеме угоститељских објеката, у другој дуже, па да имамо масовније кретање млађих из општине у општину“, рекао је Вуковић.

Према његовим ријечима, постоји могућност и потпуне обуставе рада угоститељских објеката и тржних центара до 23. марта, али ће одлука о томе бити донесена послије подне, након сједнице Владе Федерације БиХ, која је у току.

„Уз уважавање свих препорука органа Републике Српске морамо уважити чињеницу да, због специфичности географског положаја града Источног Сарајева, у случају различитих одлука на подручју Источног Сарајева и Кантона Сарајево, ризикујемо масовније кретање становништва из ентитета у ентитет“, појаснио је Вуковић.

Он је напоменуо да је веома битно разликовати посматрање и изолацију.

„Посматрање не мора да значи да су ти људи заражени, то је превентивно и обавезно ако се сматра да су дошли из опасних подручја или били у контакту са зараженим особама“, навео је Вуковић.

Директор Болнице „Србија“ Небојша Шешлија рекао је да нема разлога за панику, те да та здравствена установа прати препоруке Министарства здравства Српске и у потпуности је спремна за евентуалну појаву заражених.

„Тренутно на Инфективном одјељењу имамо двије собе за изолацију. Старе просторије пулмологије припремамо и ту ћемо имати 35 кревета“, навео је Шешлија.

Он је истакао да Болница има довољно тестова и неопходну опрему, те апеловао да грађани уколико осјете неке симптоме не долазе одмах у Болницу, него се обрате у домове здравља.

Инфектолог у Болници „Србија“ Жанка Ерановић истакла је добру сарадњу са становницима града Источно Сарајево који се по повратку из земаља гдје је потврђено присуство вируса корона одмах јављају надлежној здравственој установи.

„Надзор подразумијева 14 дана посматрања особа које немају симптоме. Свакодневни контакт телефоном се обавља и ти људи су под нашим надзором и до сада су сви били уредни“, рекла је Ерановићева.

Она је рекла да проблем представља недостатак заштитне медицинске опреме, додајући да је то проблем и у финансијски стабилнијим земљама.

 

/Срна/