НА СОКОЦУ СВЕЧАНО ДОЧЕКАН НОВОИЗАБРАНИ МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ

1627
Соколац - дочек новоизабраног митрополита-1

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, предсједник Скупштине града Мирослав Лучић, замјеник градоначелника Данко Вучетић и представници Градске управе присуствовали су данас свечаном дочеку Његовог високог преосвештенства новоизабраног митрополита дабробосанског Хризостома.

Новоизабраног митрополита дабробосанског у мјесту Жљебови,   које се налази на граници између Митрополије дабробосанске и Епархије зворничко-тузланске,  са свештенством  које је предводио архијерејски намјесник сарајевски протојереј ставрофор Миомир Зекић, најприје су дочекали начелник општине Соколац Милован Бјелица и начелници општина из састава Источног Сарајева, министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, делегат у Дому народа Парламентa БиХ Дарко Бабаљ и посланик у НСРС Сњежана Божић.

Соколац – новоизабрани митрополит Хризостом

Новоименовани митрополит дабробосански Хризостом рекао је, по доласку у Жљебове, код Сокоца, да Срби треба да буду сложни и јединствени и да ће моћи све да постигну заједничким радом, уз помоћ Божију.

„Моја порука је увијек била и биће, да будемо сложни и јединствени у чињењу добра, у свједочењу добра пред нашим, али и пред другим људима“, рекао је владика Хризостом поздрављајући присутне.

Новоименовани митрополит дабробосански је нагласио да предстоји служење Митрополији дабробосанској, односно српком народу ове митрополије, која је једна од славних, али истовремено и мученичка митрополија, која је „таква самим постојањем на вјетрометини као што је ова“.

„Ово је један заиста посебан дан, посебан догађај да се сретнемо овдје, на путу што нас чека. Надам се да ћемо од сутра сарађивати на добро сваког човјека, сваке наше црквене општине и сваког грађанина“, рекао је владика Хризостом.

Новоизабраног митрополита је у Жљебовима дочекао архијерејски намјесник сарајевски протојереј ставрофор Миомир Зекић, који му је пожелио добродошлицу у име свештенства Митрополије дабробосанске, коју је 1221. основао Свети Сава, те представника политичког, друштвеног и привредног живота и вјерног народа.

Дочеку новоизабраног митрополита присуствовали су и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, предсједник СДС Вукота Говедарица, начелници општина Сарајевско-романијске регије, представници друштвеног и привредног живота ове регије, али и свештенство Митрополије дабробосанске.

Соколац – митрополит Хризостом-1

Након дочека у Цркви Светог пророка Илије служена је доксологија, молитва којом се исказују моћ и величина Божија.

Његова светост патријарх српски Иринеј устоличиће новоименованованог митрополита дабробосанског сутра у Саборној цркви у Сарајеву.

Владика Хризостом на чело Митрополије дабробосанске долази након службовања на трону Епархије зворничко-тузланске од јула 2013. године.