НА УНИВЕРЗИТЕТУ МИНИМАЛАН ПРОЦЕС РАДА

698

На Универзитету у Источном Сарајеву се спроводи инструкција о организовању минималног процеса рада коју је наложило Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво с циљем сузбијања ширења вируса корона у Републици Српској, изјавио је Срни ректор ове високошколске установе Милан Кулић.

„Да би се спријечило ширење инфекције, у службама Ректората, као и на свих 17 организационих јединица Универзитета у Источном Сарајеву, број запослених који свакодневно обављају послове сведен је на минимум, водећи рачуна да процес функционисања не буде угрожен“, рекао је Кулић.

Он је навео да је настава обустављена на свим факултетима и академијама Универзитета у Источном Сарајеву, те додао да ће сједнице наставно-научних вијећа, Сената, Управног одбора, те Проширеног колегијума бити одржаване електронски.

„Тренутно, у оквиру међународне размјене, девет наших студената се налази у Шпанији, пет у Пољској, двоје у Русији и један у Кини. Сви су добро и са њима смо у свакодневној комуникацији“, истакао је Кулић.

Он је апеловао да се студенти и запослени на Универзитету у Источном Сарајеву придржавају инструкција Владе Републике Српске, дајући тако пуни допринос очувању здравља свих у Републици Српској и показујући одговорност према Републици и Универзитету.

Кулић је истакао да је, када је ријеч о инструкцији о омогућавању праћења наставе на даљину, дата препорука свим организационим јединицама Универзитета да, у складу са специфичностима наставних предмета и техничким могућностима, електронским средствима комуникације студентима омогуће приступ наставном материјалу, презентацијама, аудио-видео материјалу у електронској форми.

„Наставници и сарадници имају обавезу сталне комуникације и консултација са студентима електронски и да им пруже сваку врсту помоћи“, додао је Кулић.

Он је нагласио да је Универзитет у Источном Сарајеву настао у изузетно тешким ратним временима, те се развијао у послијератном периоду, што их је учврстило у намјери да се сви заједно, запослени и студенти, боре за очување ове високошколске установе.

„Сигуран сам да ће Универзитет у Источном Сарајеву и послије ове изузетно тешке ситуације изаћи још јачи. О евентуалним посљедицама којих ће сигурно бити, моћи ћемо говорити када се све ово заврши и када буде сачињена адекватна анализа“, рекао је Кулић.

/Срна/