НАСТАВАК АКТИВНОСТИ НА „ОЖИВЉАВАЊУ“ ЛЕГЕНДАРНОГ ЋИРЕ

1443

Легендарни „Ћиро“, могао би поново да вози ускотрачном пругом на релацији Сарајево-Пале, уколико у наредном периоду буде озваничена подршка локалних заједница и свих субјеката укључених у реализацију овог пројекта. Прва станица би била на излазу из Сарајева. Ћиро би ишао старом ускотрачном пругом, кањоном Миљацке, а посљедња станица би била Јахорински поток. Са ове тачке туристи би гондолом ишли на Јахорину.

У Удружењу грађана“Ћиро“, које се бави реализацијом ове идеје, припремили су пројектну документацију, сада траже пуну подршку општина кроз које би пруга пролазила, као и градова Источно Сарајево и Сарајево, како би могли да пројекат кандидују за средства из ИПА фондова, односно, према заинтересованим инвеститорима.

У Градској управи Источно Сарајево данас је одржан састанак градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића са представницима Града Сарајева, Жељезница РС, предузећа Енергоинвест Сарајево, представницима Удружења „Ћиро“ и власником Компаније „Мајнекс“ Пале Вељком Голијанином.

На састанку је констатовано да би ревитализација ускотрачне пруге од Сарајева, са Бистрика, до Пала, односно, Равне планине, била изизетно значајна за два града.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да ће Градска управа пружити пуну подршку овом пројекту, јер је туризам стратешка грана привреде на овим просторима.

„Драго ми је што подршка стиже и из Града Сарајева. Ово је значајан пројекат у којем можемо да остваримо заједнички интерес. Ускотрачна пруга са аутентичним, ревитализованим објектима и новим пратећим садржајима, могла би да постане велика туристичка атракција“, истакао је Вуковић.

Вуковић је рекао да ће ускоро разговарати и са начелницима општина Пале и Источни Стари Град, које би могле да имају највише користи од овог пројекта.

Представник Жељезница РС Рајо Шијак рекао је да су Жељезнице Српске, као носилац техничког дијела посла и извођач радова, заинтересоване за учешће у овом пројекту, који може да донесе вишеструку корист овој регији.

„Сва неопходна инфраструктура већ, највећим дијелом, постоји.  Нема сумње да ово у будућности може бити веома значајна инвестиција, која може допринијети развоју ових простора. Мокра Гора није имала овакву инфраструктуру, нити овакве услове. Сада на потезу којим пролази та пруга нема незапослених, мјештани су потпуно искористили могућности које су им пружене“, рекао је Шијак.

Фадил Чордалија, предсједник удружења „Ћиро“ каже: „У Довлићима има стара жељезничка станица која има конекцију са Требевићем, тако да би профит могле да остваре и општине Источни Стари Град и Стари Град у Сарајеву.“

Чордалија је рекао да је за рекострукцију постојеће инфраструктуре потребно око шест милиона марака, а да би ускотрачна пруга доносила профит од око 1,5 милион КМ годишње.

На састанку је договорено да наредних дана градоначелник Источног Сарајева припреми нацрт Меморандума о сарадњи, који би требало да потпишу представници два града, општина Пале, Источни Стари Град и Стари град, представници Жељезница РС и ФБиХ и Удружења „Ћиро“. У реализацију овог пројекта требало би да буду укључене и туристичке организације Источног Сарајева и Кантона Сарајево.