ОБИЉЕЖЕН ДАН ОДБРАНЕ САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ

1656

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић и замјеник градоначелника Данко Вучетић положили су данас вијенац на централни крст на Војничком спомен гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу, гдје је обиљежено 23 године од одбране Сарајевско-романијске регије у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Обиљежавање Дана одбране Сарајевско-романијске регије настављено је служењем парастоса погинулим борцима у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, на чијим унутрашњим зиводима су уписана имена 4.000 бораца Сарајевско-романијске регије у минулом рату.

У офанзиви такозване Армије БиХ, која је изведена средином јуна 1995. године, Сарајевско-романијски корпус спријечио је пресијецање територије Републике Српске и спајање Првог и Другог корпуса муслиманске војске, чиме би била доведена у питање судбина Републике Српске.

На „Малом Зејтинлику“ сахрањено је 958 бораца погинулих на ратиштима на подручју општина у околини Сарајева које су до потписивања Дејтонског мировног споразума биле под контролом Војске Републике Српске.

У одбрани Сарајевско-романијске регије у протеклом рату погинуло је 4.000 бораца, око 10.000 бораца је рањено.

Сарајевско-романијски корпус бројао је 18.000 до 20.000 српских бораца.