ОБИЉЕЖЕН ДАН СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЛУ ДЈЕЦУ СРПСКОГ САРАЈЕВА

785

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић положио је данас вијенац на спомен-обиљежје невино страдалој дјеци Српског Сарајева, у дворишту Основне школе „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву, гдје је служење помена обиљежен 11. март – Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева.

Помену су присуствовали представници републичких институција и српски представници у институцијама Босне и Херцеговине, начелници општина Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, Пале Бошко Југовић, Соколац Милован Бјелица и представници општине Источна Илиџа, чланови породица настрадале дјеце и представници борачких организација.

Међу страдалом дјецом су и ученице ове школе Наташа Учур и Милица Лаловић које је муслимански снајпериста убио за вријеме примирја 11. марта 1995. године у сарајевском насељу Грбавица, које је тада било под српском контролом, и синоним су страдања 123 дјеце на подручју Сарајевско-романијске регије.

Као знак сјећања на Милицу и Наташу и 123 убијене дјеце на подручју Српског Сарајева, 13. септембра 2018. године у дворишту Основне школе „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву откривен је споменик свој невино страдалој дјеци са подручја овог града, а 11. март се обиљежава као Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева.

На споменику су уклесани стихови пјесника Горана Врачара „Сумрак“, који су посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на иницијативу школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Истично Сарајево с циљем његовања сјећања на 123 убијене дјеце, од којих је најмлађе имало 16 мјесеци, најстарије 17 година.