ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ КРСНЕ СЛАВЕ И 25 ГОДИНА ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО

1697

На Палама је вечерас одржана Свечана академија поводом 25 година града Источно Сарајево и крсне славе – Светог Петра Дабробосанског. Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је овај град, у којем су у протеклих 25 година створене институције и развијена инфраструктура, можда и најљепше мјесто за живот у источном дијелу Републике Српске.

Вуковић је рекао да је Универзитет у Источном Сарајеву једна од најзначајнијих институција за опстанак младих људи и академске заједнице од које очекује напредак у наредном периоду, Вуковић каже да је срећан што се налази на челу града када прославља 25 година постојања, јер је то веома важан јубилеј, захваливши се и свим досадашњим градоначелницима.

Вуковић је подсјетио да су ове године, поводом 25 година постојања града и градске славе, представници града и Митрополије дабробосанске, коју је предводио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, посјетили мјеста страдања Светог Петра Дабробосанског и одали пошту свецу и заштитнику града.

Учесници похода положили су вијенце у Јасеновцу и у Јадовну на Велебиту, гдје су усташе убиле Светог Петра Дабробосанског и бациле у Шаранову јаму.

На Свечаној академији додијељене су захвалнице и сребрне плакете заслужним појединцима и колективима.

Захвалнице су додијељене; Пекари „Златно зрно“ и предузећу „Тадић столарија“ д.о.о. због успјешног пословања, запошљавања, доприноса економском и социјалном развоју Источног Сарајева, те Јени Лиггтенберг за изузетан допринос у хуманитарним и добротворним акцијама.

Сребрне плакете уручене су: Колу српских сестара „Света великомученица Текла“ Пале за изузетан допринос у хуманитарним и добротворним акцијама, џудисти Немањи Мајдову за изузетно остварење и врхунске резултате у спорту и др Ратомиру Голијанину за изузетан допринос у области медицине и здравствене заштите.

Сутра ујутро, на дан славе, биће служена Света литургија у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима, а славски ручак и ломљење славског колача биће обављени у Парохијском дому, у порти Цркве Светог пророка Илије на Сокоцу.