ОТВОРЕН МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ МАЛИХ СЦЕНА И МОНОДРАМЕ

1241

У Културном центру у Источном Новом Сарајеву синоћ је отворен 23. Међународни фестивал малих сцена и монодраме на којем су ове године заступљени драмски умјетници из девет градова Русије, Србије, Црне Горе, Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ.

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић, која је отворила фестивал, рекла је да чињеница да се ова манифестација одржава већ 23 године довољно говори о њеном значају, не само за Источно Сарајево, већ за цијелу Републику Српску.

„То је значајно признање културним ствараоцима овог града и Републике Српске који су показали да имају знање, вољу, али, прије свега, истрајност и упорност да одрже фестивал коме додатно даје на значају то што је настао у рату“, истакла је Ђаковићева.

Она је навела да форма малих сцена и монодраме представља један од најзахтјевнијих облика умјетничког изражавања, те да је током протеклих година одиграно више од 100 представа и да су ту траг оставила велика умјетничка имена и доајени српског глумишта.

„Фестивал је важна позоришна манифестација која представља друштвену карику развоја града, Републике Српске и зато заслужује пажњу свих. Увјерена сам да ће Министарство које у континуитету подржава овај фестивал имати разумијевања и убудуће“, нагласила је Ђаковићева.

Она је истакла да је Министарство просвјете и културе Републике Српске препознало Источно Сарајево као средину у којој треба развијати позоришни живот и подсјетила да је Влада Српске издвојила 2.000.000 КМ за завршетак зграде позоришта.

Ђаковићева је изразила наду да ће сљедећи фестивал бити отворен под кровом новог позоришта.

Директор Фестивала Младен Јанковић рекао је новинарима да је у званичном такмичарском програму пет позоришних представа и четири монодраме.

„Ове године отишли смо корак напријед и први пут на фестивалу учествује позориште које долази ван граница бивше Југославије. То је Академско драмско позорише из руског града Владимир које ће извести монодраму `Хамлетови снови` литванског редитеља Линаса Заикаускаса“, навео је Јанковић.

Јанковић је истакао да је Фестивал отворило Крушевачко позориште представом Јована Стерије Поповића „Женидба и удадба,“ у режији Бојана Вељовића.

Начелници општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа Љубиша Ћосић и Маринко Божовић сагласни су да је фестивал који постоји 23 године вриједан пажње, те изразили наду да ће се у новом позоришту окупљати сви заљубљеници позоришне дјелатности који ће радити у бољим условима и континуитету, а публика уживати у наступима најпознатијих позоришта и најзахтјевнијих драмских представа.

Градоначелник Источног Сарајева и предсједник Организационог одбора Фестивала Ненад Вуковић рекао је да је ова манифестација превазишла локални карактер и да заслужује да буде на мјесту републичких значајних догађаја из области културе.

Осим представе Крушевачког позоришта, синоћ је организована и изложба портрета под називом „У дијалогу“, чији су аутори Данијела Новаковић и Славко Тушевљак.

Посљедњег дана Фестивала, у суботу, 8. децембра у 19.00 часова глумац Стојан Матавуљ требало би да изведе монодраму „Комушање мозга“, коју је и режирао, а глумци „Југоарта“ одиграће представу „Хор бечких дечака“ у режији Ирфана Менсура.

Међународни фестивал малих сцена и монодраме Источно Сарајево биће затворен уручењем награда за најбољу глумицу, глумца, монодраму и представу.

Селектор Фестивала је драмски умјетник Љубо Божовић, а жири чине редитељ Божидар Ђуровић, предсједник, и чланови редитељ Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић.

Фестивал малих сцена и монодраме почео је ратне 1995. године у Хаџићима под називом Фестивал монодраме Републике Српске.

Организатор првог фестивала била је Републичка установа за културно- умјетничке дјелатности Срна фест, а Фестивал монодрама Републике Српске имао је задатак да афирмише и награђује професионалног глумца и домаћи текст.

Фестивал је годинама растао и стасао у Међународни фестивал малих сцена и монодраме, да би потом изашао из оквира првог фестивала, тако да су осим монодрама уврштене и камерне представе, што се одржало и до данас, по правилу – пет камерних представа и четири монодраме у такмичарском дијелу програма.

 
/Срна/

фото: Културни центар Источно Ново Сарајево