ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ВИДЕО-НАДЗОРА НА ПОДРУЧЈУ ГРАДА

1271

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, начелници шест градских општина и представник Полицијске управе Источно Сарајево потписали су данас споразум о заједничкој реализацији пројекта „Видео-надзор за безбједније подручје Источног Сарајева“, вриједног 405.000 КМ.
Пројектом је предвиђена куповина и постављање видео-надзора на све улазе у градске општине, тргове и све значајније институције.

Вуковић је новинарима рекао да ће реализацију овог пројекта Град финансирати са око 200.000 КМ, док ће општине, осим општина Трново и Источни Стари Град, обезбиједити остатак средстава.

„На састанку смо договорили и потписали споразум да општине Трново и Источни Стари Град, које спадају у ред неразвијених општина и имају скромне буџете, ослободимо издвајања средстава за ову намјену. Град и преостале четири општине преузели су обавезу да финансирају комплетне трошкове на том подручју“, објаснио је Вуковић.

Он је подсјетио да је Полицијска управа Источно Сарајево још прошле године иницирала покретање пројекта, чији су стручњаци из ИТ сектора разрадили и планирали пројекат, на основу чега ће бити спроведен до краја.

„Садашњи систем покривености видео-надзором је веома скроман и није довољан када је ријеч о истражним радњама и доказивању пред правосудним органима. Инсталација овог система, који ће препознавати и лица и регистарске таблице возила, представљаће корак напријед у откривању разних кривичних дјела и својеврсну помоћ полицијским органима за бољи рад на безбједности грађана Источног Сарајева“, нагласио је Вуковић.

Он је додао да је посебна пажња на данашњем састанку посвећена безбједности туриста на Јахорини, Требевићу и другим локацијама које они радо посјећују.

Замјеник начелника Полицијске управе Источно Сарајево Предраг Ћајић рекао је да видео-надзор неће у потпуности ријешити безбједносно стање, али ће бити веома значајно помагало у побољшању стања безбједности Града Источно Сарајево и општина у његовом саставу.

„Безбједносно стање на подручју града је задовољавајуће. Чињеница је да је у посљедњем периоду било неколико догађаја који су узнемирили јавност али, појединачно посматрано, они нису имали значајне посљедице“, додао је Ћајић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да ова локална заједница учествује са скоро 30 одсто средстава у овом пројекту, што довољно говори колико озбиљно су га схватили.

„Пред Полицијском управом је заиста озбиљна активност, јер је ријеч о технички веома сложеном пројекту. Што се тиче безбједносне ситуације на Палама, она ће бити предмет расправе на наредној сједници Скупштине општине, када ће бити сагледани сви аспекти о том питању“, најавио је Југовић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица захвалио је предузећу „М:тел“, које је већ кренуло са инсталацијом оптичких каблова на Сокоцу, додајући да остаје питање набавке камера.

Истичући како без шире сарадње нема успјеха, Бјелица је изразио наду да ће оваквих активности бити више у наредном периоду.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Слободан Пајић рекао је да је ова локална заједница од почетка заговорник тог пројекта, јер сматра да полиција треба да се модернизује и не заостаје у региону по питању безбједносне ситуације.

„Ми, као рубна општина са Федерацијом БиХ, поздрављамо покретање овог пројекта и учествоваћемо у његовом финансирању. Драго нам је да је полиција кренула у модернизацију, а уз нашу помоћ у материјалном и техничком смислу, требали би се ријешити многи проблеми“, изјавио је Пајић.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић је, у име општине на чијем је челу и општине Трново, захвалио градоначелнику и колегама начелницима што су их ослободили издвајања финансијских средстава.

 

 

/Срна/