ПОТПИСАН УГОВОР О САРАДЊИ ГРАДОВА ИСТОЧНО САРАЈЕВО, САРАЈЕВО, EYOF-a И УН-а

1078

Градоначелници Источног Сарајева и Сарајева, Ненад Вуковић и Абдулах Скака, директор Европског омладинског олимпијског фестивала ЕYOF 2019 Сенахид Годињак и резидентни координатор УН у БиХ Сезин Синаноглу потписали су у Сарајеву уговор о сарадњи.
Синаноглу је истакла да потписивањем овог уговора УН жели да подржи напоре заједничког пројекта два града у укључивање младих из различитих крајева БиХ као волонтере ЕЈОФ-а.

Она је подсјетила да је у оквиру заједничког УН пројекта „Дијалог за будућност“ у децембру прошле године одржана и припремна радионица са волонтерима из 28 општина и градова БиХ.

Синаноглу је напоменула да овај пројекат реализују Развојни програм УН /УНДП/, Уницеф и Унеско у партнерству са Предсједништвом БиХ, а посвећен је стварању простора за дијалог, унапређење друштвене кохезије и поштовање различитости, чему доприноси и ЕЈОФ.

Према њеним ријечима, спорт има способност да трансформише, оснажи и уједини људе, а у вријеме великих подјела и мржње у свијету, значајно је што је олимпијских дух оживљен и што ће окупити младе из 46 земаља.

„ЕYOF окупља људе, градове, регије и земље око једне и јединствене снаге – снаге спорта. Драго нам је да је `ЕЈОФ` као једну од кључних вриједности прихватио и принцип волонтирања. Велико је задовољство што је пламен мира стигао у зграду УН у Сарајево, који има велико симболично значење, јер је мир кључни атрибут ове организације“, рекла је Синаноглу.

Вуковић је истакао да се без обостраног уважавања овог града и Сарајева не би успјело у реализацији овако битног пројекта као што је „ЕЈОФ“.

„Успјели смо оставити по страни све оно што није битно за овај пројекат и инсистирати искључиво на спорту, туризму и вриједностима које су важне у 21. вијеку. Плод таквог уважавања је чињеница да имамо `ЕЈОФ` као један од најблиставијих пројеката у посљератној БиХ. Имамо учеснике из 46 земаља који ће бити на простору ова два града. Један од циљева је био и да промијенимо амбијент и начин посматрања тих земаља према нама“, истакао је Вуковић.

Вуковић је изразио наду да ће се отворити могућност за кандидовање нових заједничких пројекта за које постоје амбиције.

Скака је изразио задовољство што је овај пројекат препознат од УН као платформа на којој заједнички се може радити и стварати нешто ново и боље.

„Пламен мира желим да вјечно гори у БиХ. Ово што су Сарајево и Источно Сарајево уз подршку свих нивоа власти урадили је добра прилика за креирање нових времена за све нас, а млади су наша будућност“, истакао је Скака.

Директор ЕYOF-а 2019 Сенахид Годињак захвалио је свима који су овај пројекат препознали и на свему што је у претходном периоду урађено, додајући да се највећи значај ове сарадње огеда у чињеници да се захваљујући организацијама УН добили велики број волонтера из цијеле БиХ.

Потписивању споразума у згради УН у Сарајеву присуствовали су шефови агенција Уницеф, Унеско и УНДП.

ЕYOF 2019 биће одржан од 9. до 16. фебруара у Источном Сарајеву и Сарајеву, а свечано отварање биће уприличено на стадиону „Асим Ферхатовић Хасе“ у Сарајеву.

Свечано затварање предвиђено је за 15. фебруар испред зграде Градске управе Источно Сарајево, уз концерте група „Ван Гог“ и „Милиграм“, ватромет и спектакуларне сценске ефекте.
/Срна/