ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О СТИПЕНДИРАЊУ 30 СТУДЕНАТА

893

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић потписао је данас уговоре о стипендирању са 30 студената којима су додијељене стипендије за школску 2018/2019. годину.  Вуковић је потписао уговоре са 21 студентом првог циклуса и девет студената другог и трећег циклуса студија.

Вуковић је рекао да је Градска управа у овој години промијенила Правилник о додјели студентских стипендија, чиме је омогућено да стипендије, у редовној процедури, добију студенти који имају просјек оцјена осам и више, те да на тај начин помоћ могу да добију само најбољи студенти. Вуковић је додао да право на стипендију, у складу са конкурсном процедуром,  имају и ученици генерације из четири средње школе са подручја града.

„Кад је ријеч о стипендијама за други и трећи циклус студија, у нашем правилнику је дефинисано да право на стипендију могу да остваре студенти који студије и стручно усавршавање настављају на Универзитету у Источном Сарајеву. То, осим бриге за наше студенте, говори и опредјељењу градске власти да стимулише све оне који се стручно усавршавају на нашем универзитету, те да покажемо и колико нам је важан Универзитет у Источном Сарајеву“, рекао је Вуковић.

Вуковић је појаснио да ће преостали дио средстава, који је планиран за ове намјене, у складу са Правилником о додјели студентских стипендија Града Источно Сарајево, бити додијељен студентима који нису ушли у редовну процедуру, а то се односи, првенствено, на социјално осјетљиве категорије становништва.

„Мислим да је ово коректнији и поштенији однос према студентима, јер стипендије, у редовној процедури, могу да добију заиста најбољи студенти, док ћемо студентима из социјалних категорија помоћи накнадно“, истакао је Вуковић.

Вуковић је нагласио да је веома важно што Град Источно Сарајево стипендије исплаћује једнократно, што значи да ће већ данас студентима првог циклуса на рачун бити уплаћено по 1.000 КМ.

„То показује нашу стабилност и способност да студентима помогнемо на овај начин, што и њима сигурно више значи. За студенте другог и трећег циклуса, односно,  суфинансирање научно-истраживачког рада обезбиједили смо по 500 КМ“, рекао је Вуковић.

Милица Дебелногић, студент Правног факултета на Палама, захвалила је градоначелнику и Скупштини града Источно Сарајево због бриге коју показују према студентима.

„Захваљујем у своје име и у име корисника стипендије за ову финансијску помоћ, која нам је веома значајна. Драго нам је да локална власт има слуха за нас студенте,  образовање, те да се вреднује наш труд и жеља да останемо у нашем граду, гдје намјеравамо да обављамо посао за који смо се школовали“, рекла је Дебелногић.

Постдипломац на Факултету за физичко васпитање и спорт Универзитета у Источном Сарајеву Милан Зеленовић захвалио је Граду Источно Сарајево што води бригу о студентима другог и трећег циклуса студија, а не само студентима основних студија.

„Нама, који смо добили стипендије за други и трећи циклус студија, новац је већ уплаћен. Иако то није неки велики износ, вјерујте да нам је много помогао“, рекао је Зеленовић.

Из буџета Града Источно Сарајево у овој  години издвојено је 60.000 КМ за финансирање студентских стипендија, као и 10.000 КМ за сунфинсирање научно-истраживачког рада.