ПОЖАР НА РОМАНИЈИ И ДАЉЕ АКТИВАН

973

Двије екипе Ватрогасне јединице из Пала и јутрос су на терену на гашењу пожара на Романији који је избио у сриједу, 23. октобра. Пожар је захватио 10 хектара шуме на Романији изнад Мајдана, на подручју општине Пале, а пријети да уз стјеновити дио пређе у општину Соколац.

Хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске полетио је рано јутрос у извиђање терена на Романији, гдје је пети дан активан пожар, рекао је Срни руководилац Службе Цивилне заштите општине Пале Драган Елек.

Он наводи да се, према јутрошњим информацијама којима располаже, пожар није проширио, али да највећи проблем представља то што се ватра провукла на неколико мјеста уз стијене на другу страну, гдје није приступачно.

Елек је рекао да би на најкритичнија мјеста требало да изађу руководиоци Шумског газдинства „Јахорина“ и информације пошаљу у централу.

„Ситуација није толико страшна, једино се бојимо да се не погорша када сунце огрије. Имамо залихе воде на језерима на Равној планини, добар водозахват на висини, искусне пилоте, веома брз хеликоптер. Мислимо да ће ефекат бити добар“, каже Елек.

Према његовим информација, ако буде потребе доћи ће и газела из хеликоптерског сервиса Републике Српске да пребаци раднике који би правили препреке у шумском предјелу, као и хеликоптер Оружаних снага БиХ који је јуче гасио ватру.

Пожар, који је избио у сриједу, 23. октобра, захватио је 10 хектара шуме на Романији изнад Мајдана, на подручју општине Пале, а пријети да уз стјеновити дио пријеђе у општину Соколац.

 

/Срна/