ПРЕДСТАВЉЕН ФИЛМ „КОСОВО – МОМЕНАТ У ЦИВИЛИЗАЦИЈИ“, ПОДРШКА ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО БОРБИ СРПСКОГ НАРОДА ЗА ИСТИНУ

1453

У Културном центру на Палама представљен је филм „Косово – моменат у цивилизацији“ режисера Бориса Малагурског, који говорио о Унеско баштини Србије на Косову и Метохији и показује колико је она угрожена.
„Показали смо да је та баштина изузетно угрожена, али и да она не припада само српском, већ и цивилизацијском наслеђу, односно целом свету“, истакао је Малагурски.

Он је новинарима рекао да треба сачувати све оно што је српски народ кроз своје дјеловање подарио свјетској цивилизацији, а што су у великој мјери угрозили албански екстремисти који су уништавали те цркве и манастире на Косову и Метохији.

Малагурски је нагласио да је од 1999. године до данас на Косову и Метохији уништено више од 150 цркава и манастира и додао да треба повући паралелу између уништавања на Косову и Метохији и на Блиском Истоку, прије свега у Сирији и Ираку које проводи „Исламска држава“.

Он је истакао да је филм снимљен на енглеском језику с циљем да се отворе очи свијету и да схвате шта се тамо дешава, а говорио о дјетињству новинара Стефана Поповића проведеном на Косову и Метохији.

Малагурски каже да је ово четвро предстаљање филма у свијету, а другу у Републици Српској и нагласио да ће наставити са промоцијом фима широм региона.

Замјеник градоначелника Града Источно Сарајево Данко Вучетић рекао је да овај филм представља један вид борбе за истину о дешавањима у протеклом периоду на Косову, истини о уништавању српских светиња послије НАТО бомбардовања.

„Захваљујемо се на напору режисеру Малагурском што је направио овај филм, те да на овај начин истина о страдању српских светиња изађе на свјетску сцену“, каже Вучетић.

Он је додао да Град Источно Сарајево подржава овакве и сличне активности, те да ће их подржавати и у будућности, као и сваки види подршке Српском народу на просторима у Српској и српског народа у матици Србији.

Фим је добио подршку Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Туристичке организације Београда, Српске православне цркве и Министарства спољних послова Србије.

 

/Срнa/