ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „УЖИВАЈ У САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКОЈ РЕГИЈИ“

819

У Источном Сарајеву данас је представљен пројекат „Уживај у Сарајевско-романијској регији“ вриједан 505.369 КМ, којим ће бити унапријеђен туризам на овом подручју.

Директор Туристичке организације Јахорина – град Источно Сарајево Игор Тошић рекао је да је туризам стратешки правац Источног Сарајева, те додао да ће се имплементацијом овог пројекта створити нови туристички производи, јачати микро, мала и средња предузећа, те радити на интернационализацији туристичке понуде града.

„Свједоци смо експанзије туризма у Источном Сарајеву. Сматрамо да ће имплементација пројекта, односно стварање нових садржаја, учинити понуду Источног Сарајева јединственијом, садржајнијом и посебно атрактивном“, изјавио је Тошић новинарима.

Према његовим ријечима, највећи дио пројекта ће се реализовати у општинама Пале, Соколац и Источни Стари Град, на локалитетима Романија/Црвене стијене, Брус и дио Пала, гдје ће бити спојене Орловача и Новакова пећина, као и два планинарска дома – Црвене стијене и Стајина.

Он је изразио наду да ће у наредном периоду резултати пројекта бити потврђени, односно да ће порасти број туриста у Источном Сарајеву, посебно оних који су жељни авантуре и адреналина.

Директор Градске развојне агенције Источно Сарајево Младенка Пандуревић рекла је да у наредном периоду почиње опремање и инсталација одређених локација, јачање капацитета микро, малих и средњих предузећа, односно унапређење њихове понуде и капацитета, кроз одређене обуке и едукације.

Она је изразила задовољство што је од локација на ове три општине направљена једна цјелина, чиме је показано да локалне заједнице могу заједно дјеловати и имплементирати један овакав пројекат.

„Поред опреме која је највидљивија, кроз пројекат се протежу и многи други бенефити. Ту су још и лиценцирани водичи, пилоти, како би све то употпунило понуду, како би била прихватљива и безбједна“, истакла је Пандуревићева.

Према њеним ријечима, представљање ове туристичке понуде Источног Сарајева биће реализовано сарадњом са туристичким агенцијама које продају такве пакете, али и кроз андроид апликацију.

Представник Привредне коморе Републике Српске Драгана Кокот рекла је да ће након реализације овог пројекта на подручју града остати инфраструктурни резултати, те нагласила да овај пројекат на квалитетан начин окупља и има подршку и јавног и приватног сектора Српске.

„Пројекат дугорочно обухвата сва привредна друштва, односно све субјекте који се баве привредном дјелатношћу на простору Источног Сарајева“, истакла је Кокотова, те додала да обухвата не само привредне субјекте у туризму, већ и шире.

Она је изразила наду да ће пројекат подстаћи људе који имају идеје да се укључе у реализацију и понуде нешто своје, али и да ће допринијети успјешности, не само док траје, већ дугорочно.

Кокотова је истакла да је у пројекту веома битан сегмент који се односи на дигитализацију пословања, односно искорак комплетне туристичке понуде према дигиталној комуникацији и страним тржиштима.

Према њеним ријечима, пројекат обухвата један туристички бисер Републике Српске, тако да би требало да има огроман ехо и позитивне ефекте на развој туризма, али и комплетне привреде у Сарајевско-романијској регији.

Представник фирме „Станишић“ из Пала Његош Пољаковић рекао је да је предузеће у овом пројекту кандидовало одређене садржаје за развој понуде у Центру за одмор и рекреацију „Брус“ на Требевићу.

Он је напоменуо да ће овим пројектом Центар добити неке нове садржаје као што је употреба балона на топли ваздух у туристичке сврхе, те вјештачку стијену, теретану на отвореном и дјечију играоницу.

Представник Министарства трговине и туризма Републике Српске Јелена Гавриловић рекла је да је ово министарство пројекту „ЕУ фор бизнис“ предложило развијање авантуристичког туризма у Српској, односно да се развијају општине које се налазе на зеленој стази „Виа динарика“, те културни туризам.

„Ово је један од резултата нашег заједничког рада, односно свих нивоа власти у Републици Српској“, истакла је она и додала да је „ЕУ фор бизнис“ издвојио око 1,7 милиона евра за развој туризма у БиХ.

Говорећи о данашњем пројекту, Гавриловићева је нагласила да је он битан са аспекта туризма, јер ће обогатити љетну понуду, која ће бити квалитетна.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да су пројекат финансирале ЕУ и Влада Њемачке са 200.000 евра, град Источно Сарајево око 50.000 евра и остали партнери пројеката са око 10.000 евра.

„Задовољство ми је што град своју улогу остварује на онај начин како је и замишљена – да се пројекти које финансира и подржава реализују на подручју више општина у саставу Источног Сарајева“, истакао је Вуковић, те додао да су се данас око овог пројекта и туризма окупили сви нивои власти, заједно са привредницима.

Према његовим ријечима, сви заједно морају направити додатне кораке како би Источно Сарајево уз Јахорину имало још туристичких производа, односно понуду и на Требевићу, и на Романији.

Начелник Пала Бошко Југовић рекао је да се највећи дио овог пројекта реализује на подручју ове општине.

„Зимски туризам је постигао свој циљ, јер је Јахорина на подручју Пала, а на овај начин ћемо компензирати љетне туристичке садржаје, што је веома важно“, истакао је Југовић, те додао да ће бенефити овог пројекта бити наредне године.

Пројекат „Уживај у Сарајевско-романијској регији“ у наредних 18 мјесеци реализоваће Туристичка организација Јахорина – град Источно Сарајево, Градска развојна агенција, Привредна комора Републике Српске и привредни субјекат „Станишић“.

/Срна/