ПРЕДСТАВНИЦИ АГРАРНОГ ФОНДА ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА ПОДИЈЕЛИЛИ ПАКЕТЕ СЈЕМЕНСКОГ МАТЕРИЈАЛА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

828

Аграрни фонд града Источног Сарајева, у сарадњи са Градском управом Источног Сарајева, а према препоруци Министарства пољопривреде и шумарства Републике Српске, на сједници Кризног штаба донио је одлуку да помогне пољопривредницима са подручја Источног Сарајева у прољећној сјетви. Пакети сјеменског материјала подијељени су данас пољопривредним произвођачима из општина Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево и Трново, а подјела ће сутра бити настављена у општинама Пале, Сколац и Источни Стари Град.

Грађани који су добили помоћ нису крили задовољство и захвалност, јер ће им, како истичу, у овој тешкој ситуацији узрокованој пандемијом коронавируса, ови сјеменски пакети итекако добро доћи.

Данас су подијељени пакети сјеменског материјала за пољопривреднике са подручја општина Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево и Трново. Вриједност сваког од пакета које је обезбиједио Аграрни фонд града Источног Сарајева је око 100 конвертибилних марака.

Вршилац дужности директора Аграрног фонда Источног Сарајева Ивана Новаковић, истакла је да ће осим ових сјеменских пакета бити подијељени и садни пакети за пластеничку производњу, тако ће бити помогнуто укупно 180 пољопривредника са подручја града Источног Сарајева.

„На јавни позив могло се пријавити за два различита сјеменска пакета. Један пакет је био садни материјал за пластеничку производњу, гдје је ријеч о пластеницима од 50 и 100 метара квадратних, а други пакет је са 50 килограма кромпира и 2 килограма сјеменског лука“, појаснила је Новаковићева.

Ово је ванредна помоћ градског Аграрног фонда, а пољопривредници који су добили ове пакете бирани су по одређеним критеријумима. Вршилац дужности директора Аграрног фонда Источног Сарајева, Ивана Новаковић истиче да су представници овог фонда настојали да свима изађу у сусрет и да помогну што више пољопривредника са подручја града.

„Овај програм је направљен за социјалне категорије. Нису се могли пријављивати већи пољопривредни произвођачи, већ мала домаћинства, како би им се помогло да себи и својој породици обезбиједе храну за ову и наредну годину“, рекла је Новаковићева.

Пакети сјеменског материјала сутра ће бити подијељени и пољопривредницима са подручја општина Пале, Соколац и Источни Стари Град. Садни материјал за пластеничку производњу биће подијељен наредне седмице. Из Аграрног фонда града Источно Сарајево истакли су да је укупна вриједност ове помоћи 17 хиљада КМ.

 

Град Источно Сарајево/ИС РАДИО