СА ЈАХОРИНЕ СТАРТОВАЛА ДРУГА ЕТАПА „ТРКЕ КРОЗ СРБИЈУ“

895

Са платоа „Пољице“ на Јахорини данас је стартовала друга етапа Међународне 59. бициклистичке „Трке кроз Србију“, која је дуга 142 километра и преко Пала води до Прибоја.

Директор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан Љевнаић симболично је означио старт трке, у друштву градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића и начелника општине Пале Бошка Југовића.

„Велика нам је част што смо домаћини `Трке кроз Србију` и што друга етапа креће са Јахорине. Сигурни смо да ће сви такмичари понети прелепе утиске и слике јахоринских пејзажа са наше олимпијске лепотице, која је лети чак и лепша него зими“, рекао је Љевнаић новинарима уочи старта.

Према његовим ријечима, током овог љета повећан је за 40 одсто број кориштења туристичких, спортских и рекреативних садржаја које нуди ОЦ „Јахорина“.

Он је подсјетио да се на Јахорини тренутно гради седам великих инфраструктурних објеката, чија вриједност премашује 33 милиона КМ.

Према његовим ријечима, ријеч је о изградњи гондоле, алпин костера, три нове ски-стазе које ће бити покривене системом вјештачког осњежавања, новог ски-лифта, расвјете стаза и ресторана на врху планине.

Љевнаић је захвалио Бисиклистичком савезу Србије, граду Источно Сарајево, општини Пале и медијима што су препознали значај ове трке и што су допринијели још већој афирмацији и промоцији Јахорине.

Градоначелник Источног Сарајева оцијенио је да ова трка оправдава свој слоган за 59. издање, према којем је „Туризам-бициклизам“.

Вуковић је изразио задовољство што је и ОЦ „Јахорина“, као одличан домаћин такмичарима из тридесетак земља, дио ове велике међународне спортске и туристичке приче, као и општина Пале, одакле је кренуо званични старт друге етапе.

Начелник Пала нагласио је значај промоције везе између Републике Српске и Србије, јер чињеница да ће такмичари без заустављања проћи границу довољно говори о вези Српске и Србије.

„Поздрављам ову манифестацију, желим да се она настави, а да Република Српска и догодине узме значајно учешће у њеној организацији“, поручио је Југовић.

Носилац жуте мајције друге етапе и побједник јучерашње прве етапе је Италијан Ерико Салвадоре из екипе „Нортвејв“.

Друго мјесто и сребрену медаљу на етапи која је вожена улицама Источног Сарајева и дијелом регионалног пута Јахорина-Источно Сарајево освојио је Италијан Матео Пегораро, док је бронзану медаљу освојио Александар Овсјеников из Казахстана.

Јуче су додијељене и бијела мајица за најбољег младог возача, коју је добио Матео Пегораро, плава мајица за најбољег брдског возача, коју је освојио Моран Вемулен из Аустрије, док је црвену мајицу за најбољег спринтера добио Александер Семенов.

Трећег дана овог јединственог бициклистичког каравана домаћин би требало да буде Златибор, једна од најпополарнијих туристичка дестинација у Србији.

Послије јутарње полуетапе на Златибору и Чајетини, биће извршен трансфер каравана до Мионице, гдје ће истог дана бити вожена друга полуетапа.

Посљедњег дана „Трке кроз Србију“, у петак, 2. августа, на програму је етапа од Мионице до Пожаревца, послије које ће бити познат укупни побједник.

Бициклисти који учествују у „Трци кроз Србију“, њих 150 из тридесетак земаља, скупљају бодове за одлазак на Олимпијске игре у Токију.

Прва трка одржана је 1939. године, те се ове године слави и 80 година такмичарског бициклизма у Србији.

 

/Срна/