ШАРАЦ: ВАТРОГАСАЦ – АДРЕНАЛИНСКО И ОПАСНО ЗАНИМАЊЕ

749

Двадесетосмогодишњи Јово Шарац из Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево истиче да је то тежак адреналински посао, те да му најтеже падају интервенције након саобраћајних удеса.

-Бити ватрогасац са собом носи много одговорности, али и сатисфакције када знате да сте некоме помогли и спасили живот- прича Јово за Срну.

Он каже да се хтијење, жеља и професионална обавеза да помогну грађанима и учине све што је у њиховој моћи код ватрогасаца не доводе у питање, те да постоји одређена доза треме, узбуђења и адреналина, али ријетко страха.

-Добро смо обучени и опремљени. Сматрам да у свакој интервенцији дајемо свој професионални и људски максимум- наглашава Јово.

Бити ватрогасац за њега представља остварење дјечачког сна јер је много времена проводио у ватрогасном дому на Палама, с обзиром на то да му је отац био ватрогасац.

Тај боравак и дружење са оцем подстакли су га да и сам крене тим путем.

Јово Шарац каже да је срећан човјек јер ради посао који заиста воли и који га испуњава.

Према његовим ријечима, кроз обављање посла ватрогасца, човјек може да испољи храброст и хуманост, уз велику дозу одговорности, иако има тешких момената који тестирају психо-физичке границе.

-Обучени смо, опремљени и утренирани да бисмо у сваком тренутку максимално брзо и ефикасно одговорили на све потенцијалне изазове који се нађу пред нама. Сатисфакција коју осјећамо када спасимо људски живот или нечији дом – надмашују све тешкоће са којима се често сусрећемо- наводи Шарац.

Било је различитих изазова у досадашњем раду, неке ситуације су стресне, а има и оних које оставе одређене трагове на човјеку.

-Најтеже од свега нам падају саобраћајни удеси. То су ситуације када су људи заробљени у својим аутомобилима и када секунде играју велику улогу и сваки потез може бити кобан. Тада морамо исјећи аутомобил да бисмо извукли унесрећеног. А, код пожара је свака секунда је битна, па сваки потез мора бити исправан- прича Шарац.

-Посао ватрогасца је сам по себи динамичан, занимљив, одговоран те веома опасан- напомиње Јово Шарац, који је постао дио недавно формираног УСАР-а /Urban search and rescue/ тима при Републичкој управи цивилне заштите.

Он додаје да су обуке саставни дио посла, те да теоретско-практичне обуке имају свакодневно јер су законска и професионална обавеза.

Осим интерне обуке, коју спроводи командни кадар, често су у прилици да похађају и различите међународне обуке на којима имају могућност да се додатно упознају о новим методама, тактикама гашења пожара, као и са најнапреднијом техником и опремом.

Шарац је прошле године у Словенији успјешно похађао и прошао обуку уласка и спасавања у затвореном.

-Битна ствар је тим са којим радите, ваше колеге, могућност да се ослоните једни на друге, јер вам, у суштини, и животи у неким ситуацијама зависе од других. Наша повезаност, пословна и пријатељска, веома је дубока, до те мјере да једни друге сматрамо члановима породице- истиче Шарац.

/Срна/