СКУПШТИНА УСВОЈИЛА РЕЗОЛУЦИЈУ О ОСУДИ АКТИВНОСТИ КОЈЕ УГРОЖАВАЈУ ОПСТАНАК ГРАДА И ОДЛУКУ О ОСНИВАЊУ РАДИЈА ИСТОЧНО САРАЈЕВО

1267

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је данас Резолуцију о осуди активности које угрожавају постојање и опстанак Града.
У резолуцији, коју је предложио предсједник Скупштине града Мирослав Лучић, наведено је да Скупштина одбацује сваки покушај и иницијативе о територијалној реорганизацији града којe подразумијеваjу мијењање граница постојећих општина, укидање постојећих општина у саставу града или било коју другу прекомпозицију града.

Лучић је рекао да данашњом резолуцијом Скупштина града  жели да спријечи приче о прекомпозицији Источног Сарајева, поготово на територијалном принципу.

„Желимо да будућност Источног Сарајева и Закона о граду Источно Сарајево рјешавамо кроз институције“, поручио је Лучић.

Лучић је најавио да ће и он и градоначелник Ненад Вуковић разговарати са свима који желе да учествују у креирању новог закона о граду, јер је постојећи стар и треба да се прилагоди новој ситуацији.

Потребно је, како је рекао, да се у Закону тачно дефинише шта су надлежности Града, а шта општина.

Скупштина града усвојила је и закључак којим се задужује градоначелник да одмах разговара са представницима Ректората Универзитета у Источном Сарајеву у вези са иницијативом општине Милићи којом се намјерава формирати одјељење Електротехничког факултета у тој општини.

Предсједник Скупштине града нагласио је да су овај закључак подржали сви одборници, с циљем да се забрани или обустави премјештање било ког факултета или студијског програма са подручја градa, тe да се омогући враћање појединих студијских програма из Сребренице и Власенице на подручје града.

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су закључак да се код надлежног тужилаштва подигну кривичне пријаве против свих одговорних лица која се налазе на списку дужника Пореске управе, подручна јединица Источно Сарајево, закључно са 1. 10. 2017. године, за које има елемената кршења важећих законских рјешења у Републици Српској, а на основу којих су оштећени буџети Републике Српске, Града Источно Сарајево и општина удружених у Град Источно Сарајево.

Скупштина града Источно Сарајево усвојилa je данас и Oдлуку о оснивању Јавног предузећа Радио Источно Сарајево.

За вршиоца дужности директора именована је дипломирани новинар Сњежана Мачар.

Скупштина је усвојила Статут ЈП Радио Источно Сарајево и именовала Надзорни одбор, чији су чланови Свјетлана Пандуревић, Милијана Бијељанин и Велемир Елез.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић задовољан је што је данас основано Јавно предузеће Радио Источно Сарајево.
Вуковић истиче да су на овај начин спасене фреквенције Радио-телевизије Источно Сарајево, која је у стечају.
Град је за дуговања ТВИС-а према Регулаторној агенцији за комуникације издвојио око 17.000 КМ.

„Нереално је било очекивати да је неко могао спасити ТВИС који је у стечају. То предузеће сада је у надлежности суда, тако да је, уколико желимо да имамо локални медиј, једино рјешење било да се оснује ново предузеће“, рекао је Вуковић.

Вуковић је појаснио да ће Радио Источно Сарајево бити смјештен у Административном центру, да би се смањили трошкове закупнине и режија.

„Размишљамо и о томе да нови радио буде рационалан и у смислу радника. Градска управа неће одлучивати о томе ко ће бити запослен, али ћемо свакако сугерисати менаџменту предузећа, што је наш циљ- да се са што мањим бројем радника пружају добре услуге“, рекао Вуковић.

Вуковић је истакао да ће у буџету града за наредну годину бити планирана средства за Радио Источно Сарајево, те да то неће бити велики терет граду.

„Радио Источно Сарајево неће бити никакав тег око врата за град, у буџету ће бити издвојена средства која су довољна за функционисање рационалног предузећа“, појаснио је Вуковић.

Вуковић је рекао да су сви одборници, још на прошлој сједници, исказали заинтересованост за постојање локалног медија.

„Сматрамо да би и општине требало да издвоје у свом буџету одређена средства којим ће помоћи функционисање локалног медија. Биће то прилика да сви покажу да ли су у том смислу заиста имали добре намјере“, рекао је Вуковић.

Градоначелник је рекао да ће, у договору са стечајним управником ТВИС-а, након што све процедуре око процјене вриједности опреме буду завршене, Градска управа највјероватније откупити некадашњу опрему предузећа у стечају.

„Врло брзо упутићемо захтјев Регулаторној агенцији за комуникације да се фреквенције Радио-телевизије Источно Сарајево додијеле новооснованом предузећу. Веома је важно да се сви интересујемо како можемо да сачувамо постојеће фреквенције, а не да нас интересује како НЕ МОЖЕМО да их одржимо. Уколико ми не сачувамо фреквенције, РАК ће расписати лицитацију и фреквенције може да добије неко ко није из Источног Сарајева. Мислим да то никоме у овом граду није у интересу“, закључио је Вуковић.

На данашњој сједници, досадашњи потпредсједник Скупштине града Винко Радовановић разријешен је због преласка на нову дужност, а за новог потпредсједника именован је Мирослав Дивчић.