СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ СРПСКЕ ГАРДИСТЕ

708

У Храму Светог Василија Острошког на Вељинама данас је служен парастос за 18 погинулих припадника Српске гарде Илиџа, елитне јединице која је учествовала у борбама на свим ратиштима у зони одговорности Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, односно Илиџанске бригаде.

Бивши замјеник командира Српске гарде Илиџа Мирослав Лучић подсјетио је да је ова маневарска јединица основана 1. октобра 1992. године и да се сваке године окупљају да погинулим саборцима одају дужну почаст.

Он је напоменуо да је Српска гарда формирана наредбом команданта Илиџанске бригаде Српска гарда, а чинили су је српскии младићи и дјевојске са тадашње српске Илиџе.

„То су биле истинске патриоте, који су храбро и херојски стали у одбрану својих породица, дјеце, мајки и очева и све вријеме рата пружали су жесток отпор непријатељским снагама, које су тада подржавале чак и снаге НАТО“, нагласио је Лучић.

Према његовим ријечима, неки ид тих момака су били студенти, а неки од и средњошколци.

Он сматра непроцјењиво важном улогу свих погинулих бораца не само ове јединице, него и свих других структура Војске Републике Српске на стварању Српског, односног Источног Сарајева и Републике Српске у цјелини.

„И данас, у мирнодопским условима, покушавамо и трудимо се да допринесемо развоју нашег града. Никада нећемо заборавити наше саборце, и њихове породице, које су поднијеле највеће жртве“, поручио је Лучић, који је актуелни предсједник Скупштине града Источно Сарајево.

Лучић је напоменуо да је град Источно Сарајево у протеклом периоду обезбиједио станове за око 50 одсто породица погинулих српских гардиста са Илиџе, као и да би волио да се брже рјешава питање стамбеног збрињавања и запошљавања припадника борачке популације.

Он је указао на потребу јединства борачке популације да би се заједно борили за свој статус у друштву.

/Срна/