СМАЊЕН БРОЈ ПРВАЧИЋА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

1251

На подручју града Источно Сарајево у први разред основних школа у школској 2017/2018. години уписано је 550 првачића, што је за 25 мање у односу на протеклу школску годину, рекла је стручни сарадник за образовање у граду Источно Сарајево, Винка Берјан.

„Број ученика у основним школама на подручју града се благо смањује из године у годину“, нагласила је Берјанова и додала да је једино у основним школама „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву и „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи уписан већи број првачића него претходне године.

Она је навела да ће у девет основних школа ове годину наставу похађати око 4.900 ученика, а некада је тај број био више од 5.000 ученика.

Берјанова истиче да ће и ове године бити подручна одјељења у Тилави, Мокром и на Сокоцу.

Према њеним ријечима, подручне школе сваке године муку муче са бројем ученика и понекад им треба сагласност ресорног министарства да мали број ученика задрже у учионицама.

„Најмање ученика уписано је у школама које се налазе у рубним подручјима, а чињеница је да ако се угаси подручна школа, гаси се и то мјесто“каже она.

Берјанова је рекла да је у девет основних школа на подручју града све спремно за почетак нове школске године, која почиње у петак, 1. септембра.

Она подсјећа да су и ове године за ученике првих и других разреда и одличне ученике из вишечланих породица обезбијеђени бесплатни уџбеници.

Када је ријеч о наставном кадру, она истиче да су у школама гдје су били потребни наставници у завршној фази конкурсне процедуре, а један број наставника ће и ове године радити у двије-три школе, да би се испунио фонд часова.

Берјанова је подсјетила да је и ове године у школама и обдаништима организована припремна настава која је дала одличне резултате, јер се дјеца социјализују и лакше прате наставу од почетка школске године.

Она је нагласила да све основне школе за ученике првог, другог и трећег разреда имају продужени боравак који је бесплатан, а дјеци која остају до 17.00 часова родитељи плаћају топли оброк.