СУТРА ПОЧИЊЕ „ДАН КОСИДБЕ РОМАНИЈА 2019“

879

Традиционална манифестација „Дан косидбе Романија 2019“ почеће сутра на Сокоцу, а такмичење косаца из Србије, Црне Горе, Федерације БиХ и Републике Српске, планирано је за недјељу, 30. јуна. Предсједник Организационог одбора Данко Вучетић рекао је Срни да је трајање манифестације ове године продужено на два дана, те да ће бити отворена сутра увече у Брезјаку код Сокоца концертом народне музике.

Он је навео да ће у недјељу, 30. јуна, од 11.30 часова почети појединачно такмичење у кошењу траве ручном косом на више од 20 припремљених парцела у Брезјаку, а од 13.00 часова и екипно такмичење.

„На Романији и ове године очекујемо најбоље косце са такмичења из Мркоњић Града, са Рајца, из ЛЈига, Пљеваља, као и из свих крајева Србије, Црне Горе, Републике Српске и Федерације БиХ“, рекао је Вучетић, који је и замјеник градоначелника Источног Сарајева.

У спортском дијелу програма планирана су надметања, у бацању камена с рамена и у надвлачењу конопца.

Он је рекао да је за најбоље косце и побједнике у спортским дисциплинама обезбијеђен наградни фонд од око 2.000 КМ.

Вучетић је најавио занимљив културно-забавни програм и другог дана манифестације уз учешће гусларских друштава и више пјевачких група изворне пјесме.

Он каже да Организацини одбор настоји да ову привредно-туристичку манифестацију обогати садржајима из културне баштине романијско-гласиначког краја, како би то насљеђе заштитили од заборава.

Организатор „Дана косидбе“ је соколачка Туристичка организација, а покровитељи град Источно Сарајево, општина Соколац и привредници романијске регије.

Ова манифестација први пут је одржана од 1975. године под називом „УПИ-јев дан косидбе“ на Хан Краму, а од 2012. године одржава се на подручју општине Соколац.
/Срна/