СВЕЧАНО ОТВОРЕН 19. „ЛУТ ФЕСТ“, ПРИЈЕМ У ГРАДСКОЈ УПРАВИ ЗА УЧЕСНИКЕ И ГОСТЕ ФЕСТИВАЛА

1346

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић и замјеник градоначелника Данко Вучетић организовали су данас пријем за учеснике и госте Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“ на којем учествују умјетници из Бугарске, Ирана, Шпаније, Естоније, Србије и Републике Српске.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да „Лут фест“ карактерише град Источно Cарајево и оплемењује га, због чега Градска управа све ове године подржава ову манифестацију умјетности и културе.

„Луткарство је посебна врста умјетности, врло озбиљна. Драго нам је што ову врсту интеpнационалног фестивала имамо у нашем граду, јер је веома битно да дјецу, на овај начин, усмјеравамо ка позоришту“, рекао је Лучић. Лучић је рекао да дјеца у Источном Cарајеву имају потребу да виде и ову врсту-луткарске умјетности, подстакну и обогате своју машту, која ће им бити потребна приликом одрастања, али и касније у животу, када треба да буду креативни.

„Важна нам је и афирмативна улога овог фестивала. Hаш град je млад град, ове године обиљежавамо 25 година постојања, тако да нам је веома важна промоција и афирмација Источног Сарајева“, истакао је Лучић приликом пријема у Градској управи.

„Наша подршка и даље ће бити неупитна. Надамо се да ће и сви остали имати разумијевања и помоћи да овај фестивал одржи достигнути ново, или да буде још бољи и квалитетнији“, каже Лучић.

„Надам се да ћете се лијепо провести и уживати у нашем граду, да ћете понијети лијепе успомене из Источног Сарајева и РС, те да ћете нам поново доћи наредних година“, рекао је Лучић на пријему за учеснике и госте фестивала.

Након традиционалног пријем добродошлице за све учеснике и госте фестивала у Градској управи Источно Сарајево, „Лут фест 2018“ је званично отворен у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Фестивал, на којем ће бити изведено 11 представа, отворили су редитељи из Бугарске Боњо Лунгов и Србије Живомир Јоковић и представник Министарства просвјете и културе Републике Српске Добринка Максимовић.

У оквиру фестивала вечерас је отворена и изложба под називом „Текстил, као ликовни медиј“ аутора Јасмине Дугић.

Градска управа и Туристичка организација Источног Сарајева представиће сутра туристичке потенцијале града Источно Сарајево у оквиру пратећег програма за госте и учеснике фестивала „Луткарске вртешке на Равној планини и Јахорини“.

Град Источно Сарајево и ове године финансијски је подржао организацију овог фестивала.