ТОШИЋ: ВЈЕШТАЧКИ СНИЈЕГ НА JАХОРИНИ ОБЕЋАЛИ ДО КРАЈА ДЕЦЕМБРА

1469

Директор Туристичке организације Источно Сарајево Игор Тошић изразио је увјерење да ће зимска сезона на Јахорини почети крајем децембра, до када би требало да буду завршени радови везани за систем вјештачког осњежавања скијашких стаза.

Он је данас у Новом Саду на штанду Туристичке организације Републике Српске рекао Срни да извођачи радова на вјештачком осњежавању ски-стаза на Јахорини дају чврста обећања да ће све бити завршено до 20. децембра.

Према његовим ријечима, дужина зимске сезоне на Јахорини више неће зависити од „воље неба“ и успостављањем система вјештачког осњежавања љубитељи скијања ће у зимској сезони уживати 120 до 130 дана, умјесто досадашњих једва 60 дана.

„Вјештачким снијегом моћи ће да се покрију све ски-стазе. Планирали смо и свечано отварање зимске туристичке сезоне 20. децембра, као и атрактиван дочек нове, 2018. године на отвореном простору“, најавио је Тошић.

Он је навео да ће у вјештачко осњежавање Јахорине бити уложено око седам милиона КМ.

„Тренутно се увелико ради на припреми стаза за вјештачко осњежавање, као и на изградњи великог вјештачког језера на врху Јахорине, акумулације неопходне за фунционисање цјелокупног система. Добра вијест за скијаше је да им стијене које вире из снијега на стази више неће дерати скије, јер су у потпуности уколоњене“, додао је Тошић.

Он је нагласио да је планирано да велико језеро за вјештачко осњежавање буде и љетња туристичка атракција.

„Планирано је да се око тог језера ураде неки нови садржаји да би било за туристе атрактивно и љети. Језеро ће бити освијетљено, око њега ће бити постављене клупе, игралишта за дјецу, као и спортски терени. Вјероватно ће ту бити и неки прихватни центар с рестораном, гдје би се туристи могли склонити у случају невремена“, додао је Тошић.

Према његовим ријечима, цијене пансиона и ски-паса не би требало да претрпи промјене у предстојећој туристичкој сезони.

„Због наведене суме за систем вјештачког осњежавања стаза могуће је, али то кажем с великом резервом, незнатно поскупљење ски-паса. Што се тиче цијена хотелског смјештаја, оне се неће мијењати, односно, остаће на прошлогодишњем нивоу. Оно, што је сада сасвим извјесно је да ће цијене љетних пансиона бити и до 50 одсто јефтиније у односу на оне у зимској сезони“, рекао је Тошић.

Промоција туристичке понуде Републике Српске у Новом Саду одржава се у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“.

Штанд ТОРС-а постављен је на централном новосадском тргу – Тргу слободе, испред улаза у Градску кућу, а промовише туристичке потенцијале Републике Српске.

На штанду ТОРС-а пред Новосађанима и другим посјетиоцима из Војводине су најатрактивније туристичке дестинације Српске, као што су Бањалука, Требиње, Јахорина, Бијељина, Билећа, Вишеград, Зворник, Приједор, Лакташи.

Свечано отварање штанда ТОРС-а у Новом Саду обогатио је наступ младих хармоникаша из угљевичког „Оркестра хармоника“ под управом Славка Николића.