ЛУЧИЋ: ТРАЈНО СПРИЈЕЧИТИ ИЗГРАДЊУ МАЛИХ ХИДРОЕЛЕКТРАНА НА ПОДРУЧЈУ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

832

Предсједник Скупштине града Источног Сарајева Мирослав Лучић  предложиће градској скупштини да усвоји декларцију о обустављању изградње малих хидроелектрана на подручју града и вјерује да ће добити подршку одборника и свих локалних заједница.

Након разговора са представницима Ресурсног Архус центра у Босни и Херцеговини и  неформалне групе грађана “Стоп изградњи МХЕ на Касиндолској ријеци”, Лучић је рекао да доношењем одговарајућих законских рјешења треба спријечити изградњу малих хидроелектрана, те тај проблем, коначно, трајно ријешити.

„ Мој став о овом питању је јасан, изградњу малих хидроелектрана треба у потпуности обуставити из више разлога. Мале хидроелектране, осим што угрожавају околину, биљни и животињски свијет, не доносе финансијску корист заједници, него само појединцу“, нагласио је Лучић, изразивши увјерење да ће декларација добити подршку свих одборника, те да ће ову иницијативу подржати и све локалне заједнице.

Лучић је истакао да функционисање МХЕ финансирају, заправо, грађани, који сваког мјесеца, уз рачун за електричну енергију, плаћају одређени износ за обновљиве изворе енергије, а та средства иду директно концесионарима (тј.инвеститорима).

Представници Ресурсног Архус центра у Босни и Херцеговини и  неформалне групе грађана “Стоп изградњи МХЕ на Касиндолској ријеци” информисали су Лучића да МХЕ Подивич на Касиндолској ријеци, чију су изградњу дозволиле општине Источно Ново Сарајево и Трново,  већ наноси  штету  природи и локалном становништву, те изазива клизишта која угрожавају тамошња домаћинства.

Осим ове, како су истакли, на Касиндолској ријеци почеће изградња још једне МХЕ, Самар, за коју је инвеститор већ добио све потребне дозволе, а планирана је и изградња треће мале хидроелектране –  Слапи.

Чланови неформалне групе грађана и Удружења “Ресурсни Архус центар у БиХ” упознали су Лучића о покретању грађанске иницијативе којом ће затражити обустављање  изградње планираних МХЕ на подручју Источног Сарајева.

Навели су и да су поднијели  тужбу због  грађевинске дозволе, која је издата  01.7.2020, за изградњу МХЕ ”Самар” на Касиндолској ријеци.