„ТРКА КРОЗ СРБИЈУ“ СТАРТОВАЛА ИЗ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА, ПОБЈЕДНИК ПРВЕ ЕТАПЕ ИТАЛИЈАН ЕРИКО САЛВАДОР

1013

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић уручио је данас у Источном Сарајеву пехар и жуту мајицу побједнику прве етапе међународне бициклистичке „Трке кроз Србију“ Италијану Ерику Салвадору из екипе „Нортвејв“.

Друго мјесто и сребрену медаљу на етапи која се возила кроз Источно Сарајево и регионалним путем Јахорина-Источно Сарајево освојио је Италијан Матео Пегораро, док је бронзану медаљу освојио Александар Овсјеников из Казахстана.

Додијељене су и бијела мајица за најбољег младог возача коју је добио Матео Пегораро, плава мајица за најбољег брдског возача коју је освојио Моран Вемулен из Аустрије, док је црвену мајицу за најбољег спринтера добио Александер Семенов.

Побједник прве етапе Салвадор рекао је да је стаза била прилично тешка због многобројних окука, успона, спустова. „Два круга прије краја кренуо сам у напад и спринтом у финалу сам добио трку“, додао је Салвадор.

Добитник плаве мајице Вемулен рекао је да је прва етапа била прилично напорна, али и брза.

„Веома сам задовољан стазом. Што се тиче тактике, видјећемо шта носи сутрашња етапа. Дошао сам са одређеним очекивањеима у Србију и БиХ, Републику Српску. Стаза је савршена, а полиција на најбољи могући начин обезбјеђује учеснике“, додао је Вемулен.

Освајач сребрне медаље и добитник бијеле мајице Пегораро изразио је наду да ће и у остататку трке имати добре резултате.

Градоначелник Вуковић изразио је задовољство успјешном организацијом прве етапе међународне бициклистичке „Трке кроз Србију“ и честитао побједницима.

„То је био наш циљ да покажемо способност Источног Сарајева да може бити домаћин овако велике бициклистичке трке. Све је прошло безбједно и захваљујем се МУП-у и Полицијској управи Источно Сарајево“, рекао је Вуковић.

Помоћник министра за спорт Републике Српске Драган Јаћимовић честитао је побједницима и организаторима и истакао да су данас побиједили бициклизам, спорт и туристичка промоција Источног Сарајева, Републике Српске и Србије.

Предсједник Бициклистичког савеза Републике Српске Владимир Куваља захвалио је МУП-у Републике Српске што је безбједност учесника „Трке кроз Србију“ била на највишем могућем ниову.

„Имали смо интересантну трку која је била динамична свих 80 километара. Као организатори смо се потрудили да одрадимо најбоље што можемо и тако ћемо и наставити“, додао је Куваља.

Друга етапа „Трке кроз Србију“ сутра ће кренути са олимпијске љепотице Јахорине, а завршиће у Прибоју /142 километра/, док ће трећег дана, у четвртак, 1. августа, домаћин каравана бити вјероватно најпопуларнија туристичка дестинација у Србији – Златибор.

Послије јутарње полуетапе на Златибору и Чајетини, биће извршен трансфер каравана до Мионице, гдје ће истог дана бити вожена друга полуетапа.

Посљедњег дана „Трке кроз Србију“, у петак, 2. августа, на програму је етапа од Мионице до Пожаревца, послије које ће бити познат укупни побједник.

Бициклисти који учествују у „Трци кроз Србију“ скупљају бодове за одлазак на Олимпијске игре у Токију.

Прва трка одржана је 1939. године, те се ове године слави и 80 година такмичарског бициклизма у Србији.

 
/Срна/