У БОРБУ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА УКЉУЧИТИ ЦЈЕЛОКУПНО ДРУШТВО

967

Насиље над женама у породици догађа се без обзира на социо-економски статус и ниво образовања, а да би почело да се смањује веома је важно да цјелокупно друштво почне да дјелује, како то више не би била табу тема, поручено је синоћ са панел-дискусије у Источном Сарајеву организоване поводом Међународног дана борбе против насиља над женама.

Предсједник Савјета за сузбијање насиља у породици Републике Српске Иванка Марковић рекла је новинарима да је један од циљева панел-дискусије да се грађани Источног Сарајева упознају о новом законском рјешењу које се тиче заштите жена од насиља у породици, а које је недавно усвојила Народна Скупштина Српске.

„У усвојеним измјенама Закона о заштити од насиља у породици посебан значај даје се полицији, односно, обавези полиције да приликом првог доласка на лице мјеста обавијести жртву о средствима која су јој на располагању како би се заштитила од насиља у породици“, појаснила је Марковићева, која је професор на Правном факултету Универзитета у Бањалуци.

Према њеним ријечима, идеја комплетне измјене овог закона јесте укидање прекршајног кажњавања починилаца, те примјена кривичног закона и кривичног дјела насиље у породици.

„Потребно је радити на подизању свијести свих грађана Републике Српске, посебно у малим локалним заједницама, о присутности насиља у породици“, поручила је Марковићева и додала да је насиље над женама присутно у свим сферама јавног и приватног живота.

Она је указала на то да се насиље у породици не дешава само међу брачним или ванбрачним партнерима, већ да је такво насиље могуће и између родитеља и дјеце – међугенерацијско насиље, којем би у будућности требало да буде посвећено више пажње.

Марковићева је нагласила да Закон о заштити од насиља у породици као кривично дјело третира и психичко насиље.

Модератор панел-дискусије Даниела Четковић Сенић поручила је да насиље над женама није приватна ствар, те да га је потребно пријавити.

Сенићева је навела да насиље над женама може бити психичко, физичко, економско и сексуално.

Предсједник Удружења „Перспектива плус“ из Источног Сарајева Рајка Симанић рекла је да је насиље над женама веома заступљено, те да је потребно свакодневно говорити и указивати на овај велики проблем.

Организатор панел-дискусије су Удружење „Перспектива плус“ и град Источно Сарајево.

У оквиру активности поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, биће постављени плакати на аутобуским стајалиштима са СОС и бројем полиције, а на више локација на подручју града биће дијељени флајери.

Обиљежавање Међународног дана борбе против насиља над женама почело је јуче и трајаће 16 дана.

Према подацима Агенције за равноправност полова БиХ, у Републици Српској чак 47 одсто жена након навршене 15. године било је изложено насиљу, а најзаступљенији облици насиља су психолошко, физичко, економско и сексуално.

У БиХ је свака трећа жена доживјела физичко насиље. У већини случајева, дјеца која одрастају у насилним породицама и сами постају насилници или жртве.

 
/Срна/