У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ КАМПАЊА ПРОТИВ РОДНО ЗАСНОВАНОГ НАСИЉА

1617

Представници Града Источно Сарајево учествују у провођењу међународне кампање „16 дана активизма против родно заснованог насиља“, коју организује UN Women, у сарадњи са Агенцијом за равноправност полова БиХ и Џендер центром РС, а уз подршку бројних међународних и домаћин институција. Источно Сарајево један је од осам градова у Босни и Херцеговини који су подржали ову кампању.

„Град Источно Сарајево у протеклом периоду формирао је координациони тим који врши различите активности у борби против родно заснованог насиља. У тим су укључени представници свих релевантних институција; представници локалне власти, полицијски службеници, социјални и здравствени радници, представници судова и тужилаштава, образовних установа, дакле, свих сегмената друштва који се баве овом проблематиком“, рекао је шеф кабинета градоначелника Источног Сарајева Огњен Југовић.

„Ово је врло озбиљан проблем са којим се, нажалост, скоро свакодневно сусрећемо у нашем друштву. Морамо константно, заједнички, да радимо на томе да подигнемо свијест грађана о важности препознавања насиља у породици као друштвеног, а не приватног проблема“, нагласио је Југовић.

Југовић је додао да Град Источно Сарајево сваке године расписује јавни позив за додјелу средстава невладиним организацијама, при чему се води рачуна о заступљености организација и удружења која се баве борбом против насиља над женама и дјецом.

Кампања, чији је циљ подизање свијести јавности о проблему насиља над женама и дјевојчицама, сваке године се проводи широм свијета од 25. новембра – Међународног дана борбе против насиља над женама до 10. децембра – Међународног дана људских права.

С циљем анимирања јавности, кампања је осмишљена тако да промотивни, брендирани аутобус нуди бесплатну вожњу (градске линије, или релација град – приградска мјеста и општине), а у њима грађани имају прилику да у директном разговору с представницима полиције, здравствених институција, социјалних служби и невладиних организација, сазнају више о врстама насиља, начинима спречавања и заштити оних који су преживјели насиље;те да се упознају о својим правима.