У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ОБИЉЕЖАВАЊЕ „ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ“

769

Руководство Града Источно Сарајево присуствује данас обиљежавању Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској. У Културном центру Источно Ново Сарајево у току је духовни програм посвећен жртвама НАТО бомбардовања у којем је убијено 46 војника и више од 50 цивила.

Обиљежавање је почело парастосом у Храму свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима у Источној Илиџи, који је служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Након парастоса,  на мјесном гробљу Грлица у Источној Илиџи положено је цвијеће на гробове првих жртвава НАТО бомбардовања у Српском Сарајеву, брата и сестре Галинац. Организатор Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања је Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратовања.

Током НАТО бомбардовања Републике Српске убијено је 46 војника и више од 50 цивила, а је рањено 98 војника, док је више од 120 цивила задобило теже или лакше повреде.

На српске положаје бачено је више од 10 тона експлозива, 1.000 пројектила и 13 „томахавк“ ракета, а кориштена је и муниција са осиромашеним уранијумом који је оставио трајне посљедице по здравље становништва.

НАТО бомбардовање Републике Српске 1995. године, операција под кодним називом „Намјерна сила“, било је изазвано наводним дејствима српских снага по цивилним циљевима у Сарајеву.

У нападима НАТО-а на Републику Српску учествовале су САД, Велика Британија, Француска, Турска, Њемачка, Италија, Холандија и Шпанија.