У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕСТАЛИХ-РАЗОЧАРАЊЕ ЗБОГ НЕРАДА ИНСТИТУЦИЈА

776

Међународни дан несталих лица данас је обиљежен полагањем вијенаца на споменике и спомен-обиљежја у свим општинама и градовима Републике Српске. Као нестали води се још 1.660 особа. На спомен обиљежју у Миљевићима у Источном Сарајеву, вијенце су данас положили представници општинских Борачких организација, породица несталих и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

Велико разочарење према свим институцијама које се баве питањима несталих изразио је Горан Шеховац, предсједник Скупштине ОБО „Илиџански Борац“, а посебно када су у питању нестали Срби из протеклог одбрамбено отаџбинског рата са подручја Сарајевско-романијске регије.
„ Упорно неко жели да сатанизује српске жртве. Упорно се кроз бошњачку политику и судство српски народ жели приказати као онај који је одговоран за све лоше на овим просторима. Неправда је да породице још увијек нису укопале своје најмилије и да још увијек, након више од 20 година трагају за њима,“ рекао је Шеховац.

Шеховац је нагласио да ће се из борачке организације извршити притисак на српске представнике на државном и републичком нивоу како би се више ангажовали када је у питању проналажење и идентификација несталих Срба.


Након дугог низа године неке од 1.660 несталих биће немогуће идентификовати јер двадесет и четири године након завршетка рата, умрли су и најближи сродници тих несталих.
„Нажалост датум обиљежавања несталих у протеклом рату подудара се и са датумом НАТО агресије на Републику Српску, а и тај догађај је показао да се и НАТО сврстао на страну српских непријатеља и још увијек након двадесет и четири године од завршетка рата скривају се информације о несталим борцима и цивилима који су страдали у том периоду,“ истакао је Мирослав Лучић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево.

Лучић је нагласио да је то антицивилизацијско понашање подржано од различитих тијела као што је и Комисија за истраживање несталих особа.

„Може се закључити да постоји једна велика опструкција којој се можемо супротставити само ако смо јединствени,“ додао је Лучић.
Поводом међународног дана несталих руководство БОРС-а и представници Одбора положили су вијенце на све три спомен-костурнице у Републици Српској у Бањалуци, Источном Сарајевцу и Невесињу, у којима се налазе посмртни остаци неидентификованих српских жртава.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић присуствовао је данас обиљежавању Међународног дана несталих на Озрену код Манастира Светог Николе, које је организовала Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

ИС Радио