У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ОДАТА ПОЧАСТ ГАВРИЛУ ПРИНЦИПУ

1005

Представници општине Источно Ново Сарајево, општинске Борачке организације и града Источно Сарајево данас су, поводом обиљежавања 28. јуна – Видовдана, на споменик Гаврилу Принципу у Градском парку који носи његово име положили цвијеће и одали почаст овом великом српском хероју.

Предсједник Скупштине општине Источно Ново Сарајево Наташа Богдановић-Трифковић напоменула је у изјави Срни да трећу годину заредом, у оквиру вишедневне манифестације „Принципови дани“, организују бројне културне и спортске манифестације прилагођене свим грађанима.

„Поводом Видовдана, данас смо положили и цвијеће на Принциповом споменику у Градском парку, који смо прије пет година открили желећи да се у њему окупљају наша дјеца и уче о овом великом јунаку“, рекла је Трифковићева.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић нагласио је да су Гаврило Принцип и припадници „Младе Босне“ имали идеале које могу схватити само народи који знају шта значи слобода, те да вјечити идеали и слобода на вјековним огњиштима увијек опстају.

„Пуцњи Гаврила Принципа и младобосанаца на Видовдан 1914. године нису пуцњи у личност, у човјека, него су пуцњи у завојевача, у тиранина, у оно што је неприродно и што хоће да привремено или трајно укине слободу једног бића, народа“, напомиње Вучетић.

Познати београдски глумац Александар Дунић, који је данас присуствовао полагању цвијећа на Принциповом споменику, рекао је Срни да је, као патриота, редован на мјестима као што је ово, које је посвећено великом јунаку.

„Принцип се борио за највеће људске идеале и за највише врлине, а од слободе не постоји већи идеал. Тешко је живети у златним кавезима и страшан је осећај неслободе. Српски народ је провео векове борећи се за слободу, без које не може да живи“, напоменуо је Дунић.

Говорећи о периоду прије Великог рата, Дунић је рекао да је мирис слободе био толико јак и интензиван да Срби из Србије нису били спремни да се врате у окове и поново постану робови, због чега је Први свјетски рат био тако велика епопеја, док су „Срби из Босне имали огромну потребу да се придруже браћи, како би заједно уживали у слободи“.

„Овде сам први пут и одушевљен сам како сам дочекан. Увек се лепо осећам међу својима када те приме чиста срца и увек је осећај идентификације са нечим што је твоје леп“, рекао је Дунић.

На Видовдан, 28. јуна 1914. године, члан „Младе Босне“ Гаврило Принцип извршио је у Сарајеву атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда, а од посљедица случајног рањавања преминула је његова супруга Софија Хотек.

Сарајевски атентат послужио је аустроугарским властима за напад на Србију, што је довело до избијања Првог свјетског рата.

Чланови „Младе Босне“ извршили су атентат у знак протеста против аустроугарске окупаторске политике и због тежње Срба за ослобођење и уједињење.

Бивши српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић и тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик, те начелник општине Источно Ново Сарајево ЛЈубиша Ћосић свечано су 27. јуна 2014. године открили споменик Гаврилу Принципу у Градском парку у Спасовданској улици, у оквиру Видовданских свечаности и обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата.

Споменик је изливен у бронзи и висок је два метра, а његов аутор је београдски вајар Зоран Кузмановић.

 
/Срна/