У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ РЕГИСТРОВАНА 33 КРИВИЧНА ДЈЕЛА НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

622

На подручју града Источно Сарајево у протеклом периоду регистрована су 33 кривична дјела и 19 прекршаја из области Закона о заштити насиља у породици, изјавио је данас начелник Центра јавне безбједности Источно Сарајево Бранислав Шеховац.

Након одржаног другог састанка Форума за безбједност Источно Сарајево, Шеховац је рекао новинарима да су његови учесници по овом питању усвојили закључке у складу са Законом о заштити насиља у породици, од којих очекују конкретне резултате.

„Данас смо констатовали да одређене локалне заједнице још нису формирале координационо тијело у којем би више укључених институција у оквиру својих надлежности дјеловало на спречавању и пружању адекватне помоћи жртви насиља у породици. Када се тај дио реализује, очекујемо повољне резултате“, изјавио је Шаховац.

Шеховац је позвао све жртве насиља да то пријаве полицији, која ће са надлежним институцијама, у складу са законом, одмах предузети све неопходне мјере на њиховој заштити. „Све жртве желим да охрабрим да дођу, јер смо заиста спремни да одмах реагујемо и пружимо сваку врсту помоћи“, истакао је Шеховац.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић позвао је медије да на транспарентан начин са компетентним личностима више говоре о насиљу у породици, како би охрабрили жртве да пријаве такве случајеве, објаснили им да су надлежне институције спремне да им помогну, те да ће њихов идентитет бити заштићен.

Вуковић је рекао да су учесници Форума данас оцијенили да је безбједносна ситуација на подручју града задовољавајућа, чему је допринијела и реализација пројекта уградње видео-система на градским улицама.

„Задовољство ми је што смо и ове године били у прилици да додатно финансирамо развој тог система за набавку флеш лампи које полицији током ноћи омогућавају бољи увид на терену. Град је у овај пројекат уложио готово 430.000 КМ, док су општине учествовале са нешто мање средстава“, навео је Вуковић.

Он је рекао да је Форум закључио да се реализација овог пројекта показала потпуно оправданом јер је његово инсталисање омогућило брзо и ефикасно откривање кривичних дјела и прекршаја, те да има и превентивно дејство.

/Срна/