УСАГЛАШЕН ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА 23 ГОДИНЕ ОД ЕГЗОДУСА САРАЈЕВСКИХ СРБА

1193

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и представници Градске управе разговарали су данас са представницима Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске о организовању обиљежавања годишњице егзодуса сарајевских Срба.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић истакао је да овај догађај по свом карактеру и важности у стварању Републике Српске заслужује да буде у реду обиљежавања догађаја од највеће важности за Републику Српску.

Вуковић је рекао да егзодус сарајевских Срба, послије Олује у Хрватској, представља догађај који је произвео највећу миграцију српског становништва у прошлом вијеку.

„Град Источно Сарајево је и раније обиљежавао овај догађај, али ове године ће се овај догађај први пут обиљежити на нивоу Владе Републике Српске, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, и у том погледу захваљујем Влади Републике Српске, ресорном министарству и помоћнику министра који је данас са нама, јер смоусагласили начин на који ћемо обиљежити егзодус сарајевских Срба.Овај догађај ће бити обиљежен на начин како он то заслужује, адекватном академијом, полагањем цвијећа и вијенаца на војничком гробљу у Сокоцу и парастосом у цркви светог Георгија на Равној Романији. Осим овога“, рекао је Вуковић.

Вуковић је додао да ће, поводом овог догађаја, у организацији Филозофског факултета на Палама бити организована посебна академија, која ће бити одржана у општини Источно Ново Сарајево.

„У нареденом периоду упутићемо иницијативу Влади РС за изградњу спомен-обиљежја, на подручју општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, свим сарајевским Србима страдалим у периоду 1992-1995. године“, најавио је Вуковић.

Помоћник министра  рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић рекао је да је Влада Републике Српске препознала захтјев Града Источно Сарајево да се овај догађај уврсти у ред обиљежавања историјских догађаја значајних за Републику Српску.

„На данашњем састанку утврдили смо протокол обиљежавања централне манифестације, као и све остале техничке детаље. Ово је сјајан примјер добре сарадње између  града и републике и вјерујем да ћемо ову сарадњу наставити и на свим другим пројектима попут изградње спомен-обиљежја  и осталим пројектима које град понуди, а Република Српска препозна и може да подржи сходно финансијским средствима. Захваљујем градоначелнику за сав уложени труд“, рекао је  Граонић.

Данас усаглашеним програмом манифестације предвиђено је да централни догађај почне у суботу, 16. марта, у 12 часова, полагањем вијенаца на Војничком спомен-гробљу Мали зејтинлик на Сокоцу, потом ће бити служен парастос у у цркви светог Георгија на Равној Романији у 13 часова, а академија са културно-духовним програмом биће одржана  у Културном центру Пале у 14 часова.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова и Одбор Народне скупштине за борачку и инвалидску заштиту прошле године једногласно су усвојили иницијативу градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића и Градске управе да датум обиљежавања егзодуса Срба из Сарајева, 16. март, буде уврштен у календар обиљежавања догађаја које организује Одбор Владе Српске.

Данашњем састанку присуствовали су помоћник министра Радомир Граонић, члан Одбора Владе Српске за обиљежавање значајних, историјских догађаја Мирослав Маричић, начелници и представници шест градских општина, предсједници регионалне и општинских борачких организација, представници Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и представници Полицијске управе Источно Сарајево.