УСКОРО ПОСТАВЉАЊЕ ФЕРАТЕ НА ЛОКАЛИТЕТУ ЦРВЕНЕ СТИЈЕНЕ

861

Захваљујући пројекту -Осјети задовољство боравка у природи дуж зелене стазе Виа Динарике Сарајевско – романијске регије- који имплементира Туристичка организација „Јахорина-Град Источно Сарајево“ у сарадњи са Градском развојном агенцијом Источног Сарајева, планина Романија добиће нови туристички садржај. Ријеч је о постављању ферате за безбједно пењање стијенама са висећим мостом.

Протеклог викенда урађено је снимање терена на локалитету Црвене стијене, на коме би ова туристичка атракција требала да буде постављена. Како би утврдили све могућности, алпинисти су обавали снимање терена и припремне активности за даљу имплементацију пројекта, а њихова пр оцјена је да ће феррата бити веома атрактивна због саме морфологије и висине стијена, као и због близине Планинарског дома „Црвене стијене“ и приступних и добро уређених путева и стаза.

Пројекат -Осјети задовољство боравка у природи дуж зелене стазе Via Dinarice Сарајевско – романијске регије- спроводи EU4Business, а финансира га Европска унија и Савезна Република Њемачка. Вриједност цијелокупног пројекта, који поред ове активности на Романији подразумјева још низ активности на подручја општина Пале и Источни Стари Град, износи 505.000 конвертибилних марака.

Иницијатива „Виа Динарика“ има за циљ да промовише значајне природне и културне ресурсе подручја Западног Балкана, да омогући бављење авантуристичким активностима љубитељима природе из цијелог свијета те да очува планинска подручја, културе и предјеле који представљају оазу нетакнуте природе у Европи. Зелена линија Виа Динарике пролази кроз три Градске општине – Соколац, Пале и Источни Стари Град.

/општина Соколац/