УСТОЛИЧЕЊЕ МИТРОПОЛИТА ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА ГРАЂАНЕ, ВЈЕРНИКЕ И СРПСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ

1412

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, предсједник Скупштине града Мирослав Лучић, замјеник градоначелника Данко Вучетић и представници Градске управе Источно Сарајево присуствовали су свечаном дочеку новоизабраног митрополита дабробосанског Хризостома на Сокоцу.

Представници Града Источно Сарајево присуствовали су и Светој архијерејској литургији у Храму Рођења Пресвете Богородице – Саборној цркви у Сарајеву, коју je предводиo Његова светост патријарх Српски Иринеј, те свечаном чину устоличења и увођења у трон Његовог високог преосвештенства, 61. митрополита дабробосанског,  г. Хризостома.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић честитао је митрополиту дабробосанском г. Хризостому устоличење, у име свих грађана Сокоца, Пала, Источне Илиџе, Источног Новог Сарајева, Источног Старог Града и Трнова.

„Устоличење митрополита дабробосанског је историјски дан за наше грађане, за вјернике, за Српску православну цркву“, рекао је Вуковић.

„Сарајевски Срби, у одбрамбено-отаџбинском рату од 1992-1995. године, морали су да напусте своје домове, свој град. Напустили су све оно што су годинама и вијековима стварали у Сарајеву. Протеклих година изградили су Источно Сарајево, град у коме су сада створени услови за пристојан живот“, рекао је Вуковић.

„Град Источно Сарајево са око 64.000 становника, претежно српске националности, мјесто је са највећим бројем вјерника у Митрополији дабробосанској. С друге стране, у данашњем Сарајеву, на жалост, остао је врло мали број грађана српске националности и веома мали број вјерника“, нагласио је Вуковић.

Вуковић је рекао да је Српска православна црква на овим просторима увијек била уз свој народ. „Сада, у времену великих искушења и осјетљивим друштвеним приликама, Црква нам је потребнија него икада, као мјесто заједништва, мјесто окупљања, стуб останка и останка народа на овом подручју“, поручио је Вуковић.

Градоначелник је новом митрополиту пожелио добро здравље и дуг животни вијек, изражавајући наду да ће будућа сарадња градских власти са Митрополијом дабробосанском донијети многа добра грађанима и вјерницима у Источном Сарајеву и Сарајевско-романијској регији.

Градоначелник је, у име Градске управе и вјерујућег народа Источног Сарајева, митрополиту дабробосанском Хризостому уручио вриједан поклон- крст и панадију, што, са владичанским штапом, чини обавезну свакодневну одору митрополита.