УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА ЗА 2017. ГОДИНУ, СУФИЦИТ ОКО 153.000 КМ

1294

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас извјештај о извршењу буџета за 2017. годину који је остварен са 99,93 одсто. Буџет за 2017. годину планиран је у износу од 8.040.500 КМ, а извршен у износу од 8.034.537 КМ. Град Источно Сарајево прошлу годину завршио је суфицитом у износу око 153.000 КМ.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је задовољан што се налази на челу институције која има могућност да изађе пред јавност и каже да је успјешно завршила пословну 2017. годину.

„То је доказ да имамо способност и финансијску одговорност када је ријеч о приходовању средстава, а посебно о трошењу средстава јер смо у том дјелу показали свима који су сумњали у нашу способност да ћемо одговорно моћи да водимо овај град“, изјавио је Вуковић.

Вуковић је рекао да успјех у извршењу буџета за прошлу годину представља резултат укупног рада већег броја људи, чланова кабинета, свих начелника, нарочито начелника за финансије, додајући да је финансијска стабилност буџета континуирана, наслијеђена и од претходне Градске управе.

„Чули смо разне дискусије на данашњој сједници. Тешко је наћи разлоге да се не гласа за овакав буџет, али смо видјели дозу политиканства и неинформисаности појединих одборника кад је ријеч о надлежностима. Налажене су на невјешт начин примједбе на наш рад, за који би свако ко жели да буде објективан морао да призна да је ово одговоран рад“, истакао је Вуковић.

„Наставићемо одговорну политику Града и надамо се да ћемо и наредне године у ово вријеме бити у прилици да вам кажемо како можемо бити примјер другима кад је ријеч о финансијском функционисању“, нагласио је Вуковић.

Одборници опозиционих СНСД-а и ДНС-а нису гласали за одлуку о извршењу буџета за прошлу годину, јер сматрају да је, како су навели, буџетска резерва највише потрошена на социјалне категорије којима су средства додјељивана без неког критеријума, те да су средства која су дата за невладине организације у 2017. години недовољна, нетранспарентна и усмјерена ка много корисника.

Одборник СДС-а Ненад Самарџија рекао је да не види ниједан озбиљан разлог зашто сви одборници не би подржали извјештај о буџету, који је извршен скоро 100 одсто, а да су расходи извршени са нешто нижим процентом, што је за посљедицу имало суфицит у буџету од 153.000 КМ.

Самарџија је навео да је прошле године из градског буџета за средње школе издвојено око 600.000 КМ, за градски превоз 300.000 КМ, за ватрогасну јединицу 1.200.000 КМ, за капиталне инвестиције око 1.300.000 КМ, те да су значајна средства издвојена и за саобраћајну сигнализацију и азил за псе.

„Када кажем капиталне инвестиције, мислим на улагања у прошлој години од око 570.000 КМ и око 800.000 отплате старих дугова, која су раније уложена у инвестиције. То подразумијева отплату кредита за изградњу зграде Градске управе у износу од 480.000 КМ и 120.000 КМ камата, а за земљиште које је раније прибављено исплаћено је 168.000 КМ“, појаснио је Самарџија.

Он је нагласио да је прошлогодишњи буџет био јаван и транспарентан, те да је представљао буџет континуитета.

„Максимално се водило рачуна о уштедама и да сви корисници буду намирени. На крају, овако остварен буџет је омогућио један стални и континуирани приступ у трошењу буџетских средстава тако да су све буџетске обавезе измирене, плате исплаћене без кашњења и отплаћени дугови“, рекао је Самарџија и додао да око 40 одсто буџета одлази на плате запосленима.

На данашњој сједници одборници су примили к знању информацију о реализацији плана изградње и реконструкције регионалних, магистралних и локалних путева на подручју града за 2017. годину.

У информацији се наводи да је у наредном периоду потребно остварити јачу сарадњу са Јавним предузећем „Путеви Републике Српске“ и Министарством саобраћаја и веза Српске за подршку, планирање и реализацију изградње, реконструкције и рехабилитације регионалних и магистралних путева на подручју града, као и реализацију пројекта брзог пута Сарајево-Вардиште.

Скупштина града примила је к знању и информацију о судским споровима у 2017. години и извјештај о утрошку финансијских средстава датих средњим школама у прошлој години и план утрошка за ову годину по буџету града, као и извјештај о раду и финансијском пословању невладиних организација које се финансирају из буџета Града за протеклу годину.

 

 

Град Источно Сарајево/Срна