УСВОЈЕН РЕБАЛАНС ОВОГОДИШЊЕГ БУЏЕТА И НАЦРТ БУЏЕТА ЗА 2020. ГОДИНУ

834

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас ребаланс буџета за ову годину у износу 15.155.000 КМ, што је за 268.000 КМ или за 1,8 одсто више од плана овогодишњег буџета. Усвојен је и Нацрт буџета за 2020. годину у износу 10.278.000 КМ.

Нацртом ребаланса буџета порески и непорески приходи планирани су у износу од 8.885.136 КМ, а остварено је повећање прихода за 321.636 КМ или за 3,76 одсто у односу на планирани буџет. Примици од задуживања износе, као и планом буџета, 5.286.500 КМ у складу са одлуком о кредитном задужењу града, а реализовани су 30. септембра.

На данашњој сједници утврђен је и Нацрт буџета за 2020. годину у износу од 10.278.000 КМ, што је за око пет милиона КМ мање у односу на ребаланс буџета за ову годину, колико износи кредитно задужење које је било планирано у овогодишњем буџету.

Порески приходи планирани су у износу 6.552.000 КМ, а највећим дијелом састоје се од прихода по основу ПДВ-а и чине 64 одсто укупних буџетских средстава. Непорески приходи планирани су у износу од 2.523.879 КМ, што је приближно приходима у овој години.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је усвојени ребаланс буџета показао да је Градска управа добро управљала буџетом и да га је прецизно испланирала, те да је и ова пословна година успјешто реализована. Када је ријеч о нацрту буџета за 2020. годину у износу од 10.278.000 КМ, Вуковић је истакао да је креиран без кредитних задужења, што је веома важно. 

„Скупштина града данас је донијела одлуку о продаји објекта бивше Скупштине града, односно, објекта Кикинда. Градска управа је претходних година, како за вријеме бившег градоначелника Ненада Самарџије, тако и сада, водила рачуна о овом објекту и домаћински се односила према њему, тако да је очуван и у веома добром је стању“, рекао је Вуковић.

„Надам се да ће у поступку продаје бити пронађен инвеститор који ће имати интереса да тај објекат прилагоди туристичким потребама, пошто је туризам привредна грана која је на Палама у експанзији. Мишљења сам да је тај објекат сврсисходније продати приватним инвеститорима, који ће имати слуха за ту врсту активности“, истакао је градоначелник Источног Сарајева.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Дамјан Шкипина рекао је да су одборници ове странке били уздржани приликом гласања о нацрту буџета, те да су затражили састанак са начелницима општина због консултација о буџету, а у супротном ће, како је истакао, на приједлог буџета дјеловати амандмански.

Шеф Клуба одборника СДС-а Горан Шеховац рекао је да је усвојени ребаланс буџета за ову годину доказ да је буџет домаћински вођен и да су путем разних пројеката и грантова једнако заступљени све општине и грађани Источног Сарајева.

„Не слажем са захтјевом СНСД-а да начелници општина коригују буџет града, они нису за то надлежни.  У скупштини града постоје одборници који у градској скупштини представљају своје локалне заједнице и који су управо и изабрани да заступају интересе својих општина“, рекао је Шеховац.